Skorer FIFA DA DEVREDE

FIFA DA DEVREDE

31.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünya Kupası elemelerine 6 ay kala, Genel Sekreter Jerome Valcke imzasıyla yollanan yazıda, Başkan Blatter’in de yakından takip ettiği şike soruşturmasının hangi aşamada olduğu ve izlenen yol soruldu

FIFA DA DEVREDE

Türkiye’deki şike ve teşvik soruşturmasına, sonunda FIFA da müdahale etti. Futbol Federasyonu’nun dün yaptığı yönetim kurulu toplantısından sonra göreve devam etme kararı verilirken, FIFA bir uyarı mektubu göndererek süreç, olağanüstü genel kurulda alınan kararlar ve uygulanacak yaptırımlar hakkında bilgi istedi.
FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke imzası ile gönderilen yazıda Türkiye’deki şike soruşturmasının hangi aşamada olduğu ve Futbol Federasyonu’nun izlediği yol ile ilgili bilgi talep edilirken, UEFA’dan sonra dünya futbolunun patronunun da şike konusunda devreye girmesi, tüm dikkatleri Türk futbolu üzerine çevirdi.
Genel Sekreter Valcke dün akşam saatlerinde federasyona ulaşan yazısında, “Son aylarda Türkiye’de şike konusunda yaşanan gelişmeler FIFA Başkanı Sepp Blatter tarafından da dikkatle takip edilmektedir. Şike ve teşvik ile ilgili FIFA’nın bugüne dek izlediği politika malumunuzdur. Ülkenizdeki soruşturma ve federasyonunuzun aldığı kararlar hakkında en kısa sürede tarafımıza bilgi verilmesi gerektiğini bildirmek istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.
3 Temmuz’da patlak veren şike soruşturmasının hemen ardından UEFA da devreye girmiş ve disiplin baş müfettişi Pierre Cornu’yu İstanbul’a göndererek konuyla ilgili bilgi almıştı.
Cornu’nun ziyareti sonrası UEFA, Fenerbahçe’yi Şampiyonlar Ligi’nden ihraç edip Trabzonspor’u bu organizasyona dahil etmiş ve Türkiye Futbol Federasyonu’ndan Nisan ayına kadar şike konusundaki kararını almasını istemişti.
FIFA Genel sekreteri Valcke’nin gönderdiği yazı Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nda ele alınacak. Edinilen bilgiye göre, şike incelemesinin ardından, eyleme adı karışan kulüp ve şahısların savunmalarının alınacağı ve mevcut talimatlara göre öngörülen cezaların uygulanmasıyla ilgili garanti verilecek.
FIFA’nın da konuya müdahil olması, dün akşam göreve devam kararı alan Futbol Federasyonu’nu sıkıntılı bir sürece sokacağı vurgulandı.

Haberin Devamı

Ne olabilir?
FIFA Genel Sekreteri Valcke imzası ile gönderilen yazı, Futbol Federasyonu tarafından da sürpriz olarak değerlendirildi. UEFA’nın şikeye sıfır tolerans tavrının ardından FIFA’nın da Türkiye’de yaşanan gelişmeleri takip etmesi, özellikle milli takımlar düzeyindeki organizasyonların tehlikeye girebileceği şeklinde algılandı.
21-22 Şubat tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek UEFA Genel Kurulu, şike soruşturması nedeniyle iptal edilebileceği söylentileri gündemde iken, FIFA’nın da konuya müdahil olması Türk futbolu adına büyük bir tehlike olarak nitelendirildi.
FIFA’nın 2014 Dünya Kupası elemelerine 6 ay kala Türkiye’yi mercek altına alması ve şike iddialarını sorgulaması, halen devam eden incelemenin kaderini de etkileyebileceği vurgulandı.