Gündem 9 yıl sonra deniz göründü

9 yıl sonra deniz göründü

25.10.2013 - 16:43 | Son Güncellenme:

29 Ekim'de açılışı yapılacak asrın projesi Marmaray'da son hazırlıklar sürerken, Üsküdar Meydanı'ndaki inşaat panelleri dün kaldırıldı. Üsküdar'ın yeni görüntüsü ortaya çıktı.

9 yıl sonra deniz göründü

Üsküdar Meydanı'nda, 10 yıldır dış dünya ile bağlantıyı kesen demir paravanların kaldırılmasıyla deniz görüldü.

Haberin Devamı

Açılışına günler kala çalışmaların hızlandırıldığı Marmaray'da son teftiş yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Protokol Müdürlüğü heyetinin gerçekleştirdiği teftişte oturum düzeninden sahneye çıkışlara, vatandaşın duracağı alandan basının çalışma alanlarına kadar birçok nokta gözden geçirildi. Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler ile Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara'nın da eşlik ettiği heyet, daha sonra Japon heyetin de katıldığı mini bir yemekli toplantı yaptı. Açılışa Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin de katılacağı, 20 kişilik Japon heyetin Protokol Müdürlüğü heyetine bu sebepten eşlik ettiği belirtildi.

DENİZ GÖRÜNDÜ

29 Ekim'deki büyük açılışa hazırlanan 'Asrın Projesi'nde son rötuşlar yapılırken istasyonlarda ve meydanlarda da hummalı çalışmalar devam ediyor. 10 yıldır iş makinesi ve inşaat gürültülerinin hakim olduğu, trafiğin eksik olmadığı alanlar açılıştan sonra meydan parkı olmaya hazırlanıyor. Özellikle 10 yıldır trafik ve gürültüsüyle yaşamı olumsuz etkileyen Üsküdar'daki şantiye, son günlerinde yeni Üsküdar Meydanı'nı iyice göstermeye başladı. Yeni meydan düzenlemesinin ardından yolların değişmeye başladığı meydan yeşil görüntüsüyle Üsküdar'ın yeni sahil parkı oldu. 10 yıldır dış dünyayla bağlantıyı kesen demir paravanların da kaldırılmasıyla deniz manzarası önündeki engelin kalktığı meydana 50'den fazla ağaç ve fidan dikildi. Aynı şekilde yıllardır gürültünün eksik olmadığı Yenikapı meydanı da son görüntüsüne kavuştu.

Haberin Devamı

Cisr-i Enbubi belgeseliyle açılacak

Marmaray'ın açılışıyla Sultan Abdülhamit'in İstanbul Boğazı'nı deniz altından birbirine bağlama rüyası da gerçekleşmiş olacak. Abdülhamid'in yapılması için çok uğraştığı ve dünyanın ilk tüp geçit projeleri arasında yer alan 'Cisr-i Enbubi'yi anlatan belgeselin de Marmaray'ın açılış töreninde gösterilmesi planlanıyor. Belgeseli hazırlayan Türk Tarih Kurumunun Başkanı Metin Hülagü, Osmanlı Devleti döneminde tasarlanan en dikkat çekici projelerden birinin Cisr-i Enbubi (tüp geçit) olduğunu belirterek, '100 yıl önce Boğaz'a tüp geçit yaptırmaya kalkmışlar. Bu, padişahların yeniliklere açık olduğu anlamına geliyor' dedi.

Haberin Devamı

Yeni Şafak