Dünya Dünyanın en zengin terör örgütü IŞİD

Dünyanın en zengin terör örgütü IŞİD

11.06.2014 - 16:45 | Son Güncellenme:

Musul Valisi, IŞİD’in Musul’daki Merkez Bankası şubesini yağmaladığını doğruladı. Örgüt buradan 420 milyon dolar aldığını söylüyor. Bu, IŞİD’i dünyanın en zengin örgütlerinden biri haline getiriyor.

Dünyanın en zengin terör örgütü IŞİD

IŞİD da twitter hesabından merkez bankası şubesindeki para ve altına el koyduğunu doğruluyor. Ele geçirdiklerini söyledikleri rakam 420 milyon dolar.

Bu IŞİD’in artık uluslararası kamuoyu tarafından illegal kabul edilen örgütlerin hepsinden daha fazla paraya hükmettiği anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Örgüt aynı zamanda Tonga, Kiribati, Marshall Adaları ve Falkland Adaları gibi küçük ülkelerin milli gelirlerini geride bırakmış durumda.

IŞİD petrole hükmediyor IŞİD, Suriye’de petrol zengini Rakka kentini, Haseke ve Dey Ez-Zor vilayetlerindeki hakimiyeti ile bu ülkedeki petrol kaynaklarının önemli bir kısmına da hükmediyor. Irak’ta ise Musul ve Bici’yi ele geçirerek dünyanın en önemli petrol yataklarından birine hakim oldu.

Örgüt, Suriye’de çıkarılan petrolü Esed rejimine satmayı ve bundan gelir elde etmeyi başardı. Musul’u elinde tutması ve buradaki petrolü de pazarlaması durumunda Suriye’dekinden daha büyük bir gelir elde edecek.

IŞİD’in Irak ordusundan ele geçirdiği askeri teçhizatın da mali değeri hayli yüksek.

Yani IŞİD merkez bankasından ele geçirdiğini söylediği para dışında enerji, silah ve uzun vadeli finansmanını kısa vadede garanti altına almış görünüyor.

Bu parayı ve gücü kendisine yeni militanlar edinmek için kullanması da muhtemel.

Haberin Devamı

AlJazeraa Türkçe