Gündem O anlar keşke gerçek olsaydı

O anlar keşke gerçek olsaydı

14.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Samsung’un işitme engelliler için geliştirdiği hizmeti tanıttığı reklam filminde görülen işitme engelli Muharrem Yazgan, ‘Yolda herkes işaret dilini biliyor diye çok sevindim. Sanki rüyada gibiydim’ dedi

O anlar keşke gerçek olsaydı

Muharrem Yazgan, Türkiye’deki 3 milyon işitme engelliden biri... Türkiye onu, Samsung’un işitme engelliler için hayata geçirdiği “Samsung Duyan Eller” projesinin reklam filminden tanıdı. Bir anda sosyal medyanın en çok konuşulan isimlerden biri haline gelen 23 yaşındaki Yazgan, ‘kamera şakası’ formatında çekilen reklam filminin sonunda döktüğü gözyaşları ile birçok kişiyi derinden etkiledi. Çekimlerde yolda karşılaştığı insanların işaret diliyle iletişim kurmasına şaşıran ve sonunda bunun bir reklam çekimi olduğunu öğrenen Yazgan, “Herkes işaret dilini biliyor diye çok sevindim. Sanki rüyada gibiydim” dedi.
İşitme engelli 23 yaşındaki Muharrem Yazgan’la Eyüp’teki Samsung’un ofisinde bir araya geldik.

Derslerine devam ediyor
Yazgan’ın ailesi, 1.5 yaşında onun duymadığımı öğrenmiş. 15 yaşına kadar işaret dilini bilmiyormuş. Lise yıllarında dersleri anlamakta ve arkadaşlarıyla iletişim kurmakta çok zorluk çekmiş. “Kuzenim olmasa liseyi bitiremezdim” diyor. Yazgan, iletişim güçlüğü nedeniyle lise yıllarında işaret dilini öğrenmeye başlamış. En büyük yardımcısı rehberlik öğretmen olmuş. Şİmdi haftanın 3 günü da işitme engelliler rehabilitasyon merkezine giderek, işaret dili dersleri almaya devam ediyor.

‘Sanki rüyada gibiydim’
Yazgan, kendisi gibi çok sayıda işitme engellinin yaşadıklarını toplumun bilmesini sağlayan reklam filmiyle ilgili de şunları söylüyor:
“Reklam çekimlerinden haberim yoktu. Ailem 15 gün boyunca bana bir şey belli etmedi. Her şeyi, hazırlık aşamalarını, prodüksiyon şirketiyle birlikte yapılan çalışmaları sonradan öğrendim. Evde olmadığım zamanlar ilemle çekim yerlerini tespit edip hazırlık yapmışlar. Çekimlerin olduğu gün ablamla evden çıktım. Yolda karşılaştığım insanlar işaret diliyle günaydın diyordu. Çok şaşırdım. Ablam hiç bir şey belli etmedi. Yolda bir kızla çarpıştım. İşaret diliyle özür diledi. Taksiye bindiğimde şoför, işaret diliyle konuşuyordu. Herkes işaret dilini biliyor diye çok sevindim. Sanki rüyada gibiydim. Taksiden inince panoda işaret diliyle konuşan kadını gördüm. İnanılmaz anlar yaşıyordum. O an sadece bu insanların kimler olduğunu düşünüyordum. Sonunda şaka olduğunu söylediklerinde duygulanıp ağladım. Bana sürpriz yapmışlardı. Çok mutlu oldum. Yaşadıklarımın gerçek olmasını isterdim. Keşke herkes işaret dilimizi bilse. Kısacık anlarda çok mutlu oldum.”

Haberin Devamı

Toplu taşıma araçları dert
İşitme Engelliler Derneği sayesinde sosyalleşebilmiş, arkadaş edinmiş. Şimdi dernekteki arkadaşlarıyla gezilere gidip, birlikte vakit geçirdiğini anlatıyor. “İşaret dili olmasa yaşamak imkânsız hale gelir” diyen Yazgan, günlük hayattaki en büyük zorluklarını da şöyle anlatıyor:
“En büyük sıkıntımız toplu ulaşım araçlarındaki sesli uyarıları duyamamak. Metro veya metrobüs istasyonlarını elektronik panodan takip etmeye çalışıyorum. Ancak, çoğu zaman durakları sayarak yolculuk ediyorum. Televizyon izleme şansım yok çünkü alt yazı olmuyor; sadece alt yazılı yabancı filmleri izleyebiliyorum. Hepsinden önemlisi üniversite eğitiminin eksik kalması. Sınav soruları çok uzun ve karmaşık. Bizim gibi insanların dil bilgisi daha yalın, kısa ve sade olmalı. Çünkü kelime dağarcığımız normal insanlar gibi değil. İşitme engellilere özel üniversite sınav ve eğitimi olmasını istiyorum.”

Haberin Devamı

Fotoğraf eğitimi verecek
Samsung Pazarlama Direktörü Can Emci, projeyi şöyle anlattı: “İşitme engelli insanlara servis desteği vermek istiyoruz. İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği vasıtasıyla işitme engelli insanları dinleyip, fikirlerini sorduk. Tasarımı bu insanlardan aldığımız bilgilerle hazırladık. Dernek vasıtasıyla Muharrem’in ailesiyle temasa geçtik. Muharrem’e profesyonel fotoğraf eğitimi konusunda yardımcı olup, teknik ve eğitim anlamında destek vereceğiz.”