Genel Sağlık Açık büfe ve piknikte hazırlanan yiyecekler zehirleyebilir

Açık büfe ve piknikte hazırlanan yiyecekler zehirleyebilir

22.06.2017 - 09:39 | Son Güncellenme:

Yazın gelmesiyle birlikte artan piknik, mangal başı organizasyonlarında hazırlanan yemekler tehlike saçabiliyor. Açık büfe de bir o kadar tehlikeli…

Açık büfe ve piknikte hazırlanan yiyecekler zehirleyebilir

Piknikler keyifli olsa da, uygunsuz koşullarda işlenen, hijyen kurallarına uyulmadan saklanan et ve et ürünleri, pınar veya çeşme sularının içme suyu olarak kullanılması, gerektiği gibi yıkanmayan salata malzemeleri taşıdıkları zehirleme riskiyle, bu keyfinizi kabusa çevirebilir.

Haberin Devamı

Yaz aylarında zehirlenme vakaları artıyor

Hava sıcaklığının artması nedeniyle yiyeceklerin daha çabuk bozulduğuna dikkat çeken Dahiliye Bölümü Uzmanı ve Uzman Diyabetologlarından Prof. Dr. Mehmet Danacı, en çok dikkat edilmesi gereken yiyeceklerin başında açıkta hazırlanan ve buzdolabında saklanmayan yiyeceklerin geldiğini belirtti.

Her bir besin zehirlenmesi sebebinde kuluçka sürelerinin farklı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Danacı, bazı zehirlenmelerin belirtilerinin 30 dakika- 1 saat içinde görülebildiğini, sıklıkla belirtilerin 12-48 saat içinde ortaya çıktığını söyledi.

Yiyecekleri buzdolabında saklayın

Yaz aylarında yiyeceklerin, pişirilmiş olsalar bile, mutlaka buzdolabında saklanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Danacı, sıcakta kalan yiyecekler kadar açıkta duran yiyeceklerin üzerine konan sinekler de son derece tehlikelidir dedi.

Haberin Devamı

Belirtileri ishal ve kusma

Gıda zehirlenmelerinin sık görülen belirtilerinin ishal ve kusma nöbetleri olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Danacı, “ateş, baş dönmesi, sık idrara çıkma, susuz kalma, devam eden karın ağrısı, kas ağrıları, halsizlik ve bitkinlik ve dışkıda kan görülebilir” dedi.

Gıda zehirlenmesinden korunmak için ne yapmalıyız?

-Çeşme sularıyla yıkanmış salata gibi yiyecekleri mümkün olduğunca tüketmeyin.
-Açıkta satılan yiyeceklerin yanı sıra açık büfelerde uygun sergileme koşullarında bekletilmeyen, uzun süre açıkta kalan yiyecekleri yemeyin.

Yazarlar