Bir Haftalık Açık Büfe Macerasının Hayatımıza Kattıkları - I

Herşey tatilin ağırlık kazanımı olarak geri dönmemesi için ipuçlarını bir rehber şeklinde sıralayalım.

Açık büfe rehberi


Yemek öncesi neler yiyeceğinize karar verin, büfeden yemeğinizi alın ve masanıza geri dönün

Yemeklerinizi alıp masanıza oturduktan sonra, tabağınız bittiğinde neler alabileceğinizin hesabını yapmayın. Herşey bol miktarda büfelerde olabilir. Ama siz beklide tabağınızdakilerle doyabileceksiniz.

Ana yemek tabağı olarak tatlı tabağını kullanın


Elinizdeki tabak ne kadar büyükse, içine koyacaklarınız o kadar fazla olacaktır. Hiç birimiz, büyük bir tabakta boş kalmış yerler görmekten hoşlanmayız.

Tabağınızı 4 bölme halinde düşünün

Tabağın her bölmesine farklı besin gruplarını yerleştirin. Birinci bölümde süt-yoğurt grubu, ikinci bölümde et grubu, ikinci bölümde ekmek-tahıl grubu ve dördüncü bölümde sebze-meyve grubu yer almalıdır. Tabağınıza önce salata ve zeytinyağlılardan koyun. Daha sonra et çeşitlerinden küçük porsiyonlar ve diğer yiyecekleri alın.

Büfede bir tur atın

Haberin Devamı


Yemekleri almadan önce büfeleri gezerek almak istediklerinize karar verin. Ne alacağınızı bilmeden almaya başlarsanız, büfenin sonuna kadar tabağına gerekli gereksiz birçok yiyecek koymanız olası olacaktır.

Doyma hissine ulaşmak için yavaş yiyin


İnsan beyni genellikle 20 dakika sonrasında doygunlu hissine ulaşır. Bu nedenle yemeklerinizi yavaş ve arkadaşlarınızla sohbet ederek yemeğe gayret edin.

Tokluk hissi veren gıda takviyeleri nelerdir? Tıklayınız…


Bedava alkollü içecek tuzağına düşmeyin


Normal yaşantınızda beklide haftada 1 kez alkol almanıza karşın, nasıl olsa bedava düşüncesiyle her öğün alkollü içecek içme düşüncesinden vazgeçin. Eğer her öğün alkol alacaksanız 1 kadeh kırmızı şarap veya alkolü azaltılmış bira çeşitlerini tercih edin.

Doygunluk hissettiğiniz anda yemek yemeyi bırakın.


Tabağınızdakileri bitirme dürtüsünden kurtulun. Doyduğunuzu anladığınız andan itibaren masadan kalkın.

Ara öğünleri ihmal etmeyin


Ara öğünlerde taze meyve, light krakerler ve yağlı tohumlardan atıştırın. Bol bol su içmeyi ihmal etmeyin.


Tembellik etmeyin.

Haberin Devamı


Konakladığınız işletenin fiziksel aktivitelerine katılmaya çalışın, düzenli olarak yüzün ve spor yapın.


Açık büfe öğün planlama rehberi


Kahvaltıyı kesinlikle atlamayın. Kahvaltıda; peynir çeşitleri (2 dilim), zeytin çeşitleri (5 adet), tam buğdan unundan yapılmış ekmek (1-2 dilim) ve 1 küçük kase meyve salatası tercih edin. Diğer bir tabağa domates, salatalık, yeşillikler, biber çeşitleri ve içecek olarak çay ve 1 su bardağını geçmeyecek kadar taze sıkılmış meyve suyu tercih edin.

Öğle ve akşam yemeklerinde tabağınıza; avuç büyüklüğünüzü geçmeyecek miktarda et çeşitlerinden, 4 yemek kaşığı kadar pilav-makarna çeşitlerinden, 1 kase kadar yoğurt, bol miktarda salata, 5-6 yemek kaşığı susuz zeytinyağlı sebze çeşitlerinden ve 1 dilim esmer ekmek alın.


Ara öğünlerde taze meyve çeşitleri, 1 küçük külah dondurma, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar, meyveli yoğurt ve ayran tercih edilebilir.

Limonun yağ yakıcı gücü ile sağlıklı kilo verin!

Açık büfe tatilin mutsuzlukla sonuçlanmaması için kontrol her zaman elinizde olsun. Açık büfe tatiller yasaklanmalı mı diye düşündüğümüzde, yasaklamadan çok açık büfelerin nasıl sağlıklı hale getirilebileceği konusunda düşünmek yerinde olur. Sağlığınıza katkı sağlayacak iyi bir tatil geçirmeniz dileğiyle.

Haberin Devamı