Bir Haftalık Açık Büfe Macerasının Hayatımıza Kattıkları -2

Tatilin en keyifli kısmı gibi görünse de, açık büfe sağlık için keyifsiz bir tuzaktır. Haklı olarak her şey dahil tatil sistemiyle yola çıkanlar, ödedikleri paranın hakkını almak isterler. Bu hak içerisinde ise, açık büfenin gösterişi en önemli kriterlerden biridir. Tüm yılını çalışarak geçiren herkes, iyi bir tatili hak etmiştir elbette. Ama iyi bir tatil anlayışını, tıka basa yeme hakkı olarak gördüğümüz andan itibaren, sağlık açısından olumsuzluklar ortaya çıkmaya başlayabilir.


Açık büfenin kısa vadedeki sonuçları

Haberin Devamı


Açık büfeler; et yemekleri, salatalar, zeytinyağlılar, meyveler, tatlılar, ekmek, hamur işleri ve içecekler gibi değişik kümelerden oluşurlar. Açık büfede dikkat çeken tatlıların, et yemeklerinin ve hamur işlerinin bulunduğu kümelerdir. Genel olarak bakıldığında yemeklerde yağ miktarı ve tatlı bölümünde krema kullanımının yaygınlığı göze çarpmaktadır.


Genellikle beslenme alışkanlığında her gün tatlılara yer vermeyen kişileri, her açık büfe öğününde karışık tatlıların yer aldığı bir tabakla görmek olasıdır.


Tatlıların birçoğu (özellikle şerbetli tatlılar) kan şekerinizin hızla yükselmesine ve daha sonra da kısa sürede düşmesine neden olur. Bunun kişiye geri dönüşü daha kısa sürede acıkmasıdır. Birçok kişi sadece yağlı yiyecekler yediğinde kan yağlarının yükseleceğini düşünmesine rağmen, şekerli yiyeceklerin tüketimi de kalp hastalığı için gösterge olan kan trigliserit düzeyinin yükselmesine neden olur.

Limonun yağ yakıcı gücü ile sağlıklı kilo verin!


Şarküteri ürünler olan salam, sucuk, sosis ve kavurma gibi işlenmiş et ürünleri, kalp ve damar sağlığını tehdit eden diğer bir gruptur ve yüksek miktarda kolesterol içerirler. Bugün bilinen gerçeklerden biri aşırı yemek sonrası kalp krizi oluşma riskinin çok fazla olmasıdır. Ayrıca, sıcak havalarda yenilen aşırı miktardaki yemek; mide bulantısı, barsaklarda bozulma, midede yanma, gaz şikayetleri ve hazımsızlık gibi sindirim sistemi sorunlarına neden olur. Tatil rehavetiyle birlikte, aşırı miktarda yemek yeme de hareketsizlik ve uyku hali verir.

Haberin Devamı


Tahmini aşırı tüketimin sonuçları


Normal yaşamında günlük olarak 2250 kalori civarında enerji alan ve mevcut ağırlığını koruyacak şekilde fiziksel aktivitesi olan bir kişiyi ele alalım. Bu kişinin beslenme öyküsünün günlük yaşamdaki hali ve açık büfe tatil süresindeki hali aşağıda yer almaktadır.


Her şey aynı kalmak koşuluyla, kişinin beslenmesine ilk alternatif olarak eklenmiş akşam
• 1 kase sütlaç, sabah 1 porsiyon sucuklu yumurta ve 1 porsiyon pankek, öğle 1 porsiyon et yemeği, akşam 2 kadeh kırmızı şarap, ara öğünde 1 porsiyon peynirli gözlemenin kişinin beslenmesine kattığı enerji fazlalığı 1350 kaloridir ve bu kişi 7 gün süresince bu şekilde yemek yediğinde eve 1350 gram fazlalıkla dönecektir.
• İkinci alternatif olarak akşam 1 porsiyon hamur tatlısı, sabah 1 porsiyon sucuklu yumurta ve 1 porsiyon pankek, öğle 1 porsiyon et yemeği, akşam 2 kadeh rakı, ara öğünde 1 porsiyon peynirli gözleme ve gün içinde 500 cc biranın kişinin beslenmesine kattığı enerji fazlalığı 2095 kaloridir ve bu kişi 7 gün süresince bu şekilde yemek yediğinde eve 2095 gram fazlalıkla dönecektir.

Haberin Devamı


Zayıflatan ve vücudun forma girmesini sağlayan en iyi ürün çeşitleri için Tıklayınız…

• Her iki alternatifte de kişinin protein, karbonhidrat, yağ, kolesterol ve sodyum alımı artmaktadır. Yedi günlük her şey dahil bir açık büfenin kişinin yaşamına kattığı katmadeğer ağırlık kazanımı ve kan bulgularındaki olası değişiklikler olacaktır.

Enerji

(kkal)

Günlük

Enerji

Farkı

(kkal)

7 Günde Ağırlığa Katkısı

(gram)

Protein

(gram)

Karbonhidrat

(gram)

Yağ

(gram)

Kolesterol

(mg)

Sodyum

(mg)

Günlük yaşam

2250

79

300

75

76

2952

Tatil zamanı ilave olarak;

· 1 kase sütlaç,

· 1porsiyon sucuklu yumurta,

· 1porsiyon et yemeği,

· 2 kadeh kırmızı şarap,

· 1 porsiyon pankek,

· 1 adet peynirli gözleme

3600

1350

1350

119

428

131