Saç Bakımı Bit için neem yağı

Bit için neem yağı

06.03.2017 - 14:52 | Son Güncellenme:

Bit hemen herkesin en az bir kere karşılaştığı problemlerden biridir. Bit için etkili yöntemlerden birinin neem yağı olduğunu biliyor muydunuz?

Bit için neem yağı

Pediculosis capitis olarak da bilinen bit türü insan saçında yaşar ve kafa derisinden emdikleri az miktarda kanla hayatta kalırlar. Bitlerden kurtulmak genellikle zordur. Eczaneden alınan insektisidler (böcek öldürücüler) problemi çözmeyebilir, özellikle de bitler direnç geliştirmişse. Bu toksik etkili ilaçların yerine saç biti için neem yağı alternatif bir tedavi seçeneğidir.

Haberin Devamı

Bitler zıplayamaz, uçamaz ve yüzemezler ancak sürünerek bir insandan diğerine kolaylıkla bulaşabilirler. Bu baş teması veya bit bulunduran kumaşlar vasıtasıyla olabilir. Bir bit, insan saçından düşünce kısmen hızlı bir şekilde, 2-3 gün içinde ölür. Çünkü başka bir konağa tırmanmaları zordur, özellikle de kan ememedikleri için zayıflamışlarsa. Bit vakaları, sebebi bilinmese de kızlarda, erkeklerden daha çok görülmektedir.

Bitin yaşam döngüsünde dişi bir bit insan kanından beslenir ve çiftleşir. Bir iki gün sonra saç derisine yakın, saç köklerine yumurtalarını bırakır. Bu sırada yapıştırıcı benzeri su geçirmez bir madde ile yumurtaları saç derisine yapıştırır, bu sebeple yumurtalar suyla veya fön makinesiyle uzaklaştırılamazlar. Bir dişi bit 50-150 yumurta bırakabilir. Bu yumurtalar, yani sirkeler, çatladıktan 10 gün sonra yeni nesil çiftleşmeye hazır olur.

Haberin Devamı

Yetişkinler çiftleşmeden sonra 9-10 gün yaşarlar. Dolayısıyla tam bir yaşam döngüsü toplam en az 20 gün sürer.

Standart böcek öldürücü tedavisi bitleri sinir sistemine saldırarak öldürür. Sirkelerin sinir sistemi yoktur dolayısıyla bundan etkilenmezler. Bu yumurtalar ince uçlu tarakla alınmalıdır, ama bu gür saçlı kişiler için zor olabilir. Tek bir yumurta bile kaçırılırsa buradan çıkan bit, erişkin olduğunda 50-150 yeni yumurta bırakabilir.

Saç biti için neem yağı tedavisi, aktif maddesi azadirachtin sayesinde canlı, ölü ve yumurta halindeki tüm bitleri hedefler. Öncelikle normalde kullandığınız miktarda şampuana biraz neem yağı ekleyerek saçı şampuanlayın. Şampuanı saça iyice yedirin ve etkisini göstermesi için 10 dakika boyunca bekleyin.

Şampuanı güzelce durulayın ve taramayı kolaylaştırması için saç kremi uygulayın. Havluya saçı kurutun. Seyreltilmemiş neem yağını saça sürün ve tarayın, böylece kalan bitleri ve sirkeleri de uzaklaştırın. Tekrar bulaşmasını önlemek için bu bitleri bir torbaya koyup çöpe atın. Kalmış olabilecek bitlerin boğulması için saçı streç film ile sarın, plastik bir duş bonesi takın ve gece böyle yatın. Saç biti için neem yağı tedavisini iki hafta boyunca her gün uygulayarak tüm bitlerin yok edildiğinden emin olun.

Haberin Devamı

Hemen Sağlık

Yazarlar