Geri Dön

Boza nasıl yapılır?

Kış aylarının ve nostaljinin vazgeçilmezi olan boza soğuk günlerin gelmesiyle yeniden aklımıza düştü. Evde boza nasıl yapılır? Son zamanların en sık yapılan araması olduğu için boza nasıl yapılır tarifini sizin için yaptık. İşte en pratik boza yapımı

Boza nasıl yapılır?

Boza soğuk kış günlerinde çocukluğumuzu hatırlatan en nadide tatlardan biridir. Ne zaman kar yağan sokaklardan gelen ‘bozaaaa’ sesini duysak mutlu olurduk. Her ne adar da şimdiler de bunu duymasak da hala bozayı seviyoruz.

Her an boza alamadığımız için bu lezzetten mahrum kalacak değiliz. Bu nedenle de size boza nasıl yapılır bunu anlatmak istedik. Hem pratik hem de eğlenceli tarifi ile boza nasıl yapılır söylemeden önce boza hakkında küçük bilgiler verelim.

Boza nedir?

Mayalı, alkolsüz ve ham maddesi darı olan eski bir Türk içeceğidir.

Boza nasıl içilir?

Her kime sorarsanız sorun boza nasıl içilir dediğinizde alacağınız tek cevap leblebiyle olacaktır. Bu nedenle gidip leblebinizi almadan boza yapmaya başlamayın.

Boza nasıl saklanır?

Bozayı kesinlikle serin bir ortamda ve en fazla 10-12 gün saklamalısınız.

Bozanın faydaları nelerdir?

*Mayalı yapısı sayesinde özellikle yeni doğum yapmış ve emziren annelere süt sağlamaktadır.
*Vücutta oluşan kanserojen maddeleri önler.
*Probiyotik etkisi vardır.
*Mayalanma esnasında oluşan laktik asit hazmı kolaylaştırmayı sağlar.
*Mide için oldukça faydalıdır.
*Sinir yatıştırıcı etkileri vardır.


*Birçok enfeksiyon için vücutta direnç sağlamaktadır.
*Vücuttaki yararlı bakterilerin oluşumu sağlar.
*Karbonhidrat ve protein değerleri açısından sıvı ekmek olarak adlandırılabilir.
*İçerdiği B vitamini dolayısıyla enerji ihtiyacının büyük bir bölümü sağlar. Bu da özellikle hamile kadınlar ve sporcular tarafından sıkça tüketilmesi gerektiği anlamına gelir.

Boza nasıl yapılır?

Boza yapmak sandığınız gibi zor bir işlem değildir. Daha fazla sabırsızlandırmadan başlayalım.

Malzemeler:

*3 su bardağı bulgur
*2 kahve fincanı kadar pirinç
*3 su bardağı toz şeker
*Maya
*Kap

Yapılışı:

Bulgurlarınızı bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün ıslattığınız bulgurların üzerine pirinçleri de ekleyip haşlayın. Haşlanma işlemi bittikten sonra mikser yardımı ile iyice ezin ve daha sonra süzgeç ile süzün. Hazırlamış olduğunu karışımı bir tencere ye aktarın ve kısık ateşe koyun. Üzerine şekeri ilave edin. Eriyinceye kadar karıştırıp daha sonra ocaktan alın.

Oda sıcaklığında soğumaya bıraktığını bu karışımı arada bir karıştırarak topaklanmasını önleyebilirsiniz. Karışım ılık hale gelince içine suda ezdiğiniz mayayı ilave edin ve ağzını kapatın. Tahmini 25 derecelik bir sıcaklıkta 2-3 gün saklayın. Ancak arada karıştırmak için açabilirsiniz.
Eğer 3 gün sonra göz göz olmuşsa bozanız hazır demektir.

Tarçın ve leblebiyle servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber