Cilt Bakımı Çikolata sivilce yapar mı?

Çikolata sivilce yapar mı?

20.03.2017 - 14:22 | Son Güncellenme:

Her yaş gurubunda rastlanan sivilceler hakkında aslında o kadar çok yanlış şey biliyoruz ki... İşte sivilceler hakkında yanlış bildiklerimiz.

Çikolata sivilce yapar mı

Sivilce ister 17, ister 71 yaşında olun herkesi zaman zaman etkileyebilen bir problemdir. Sivilce hakkında yanlış bilinenler oldukça fazladır bu da tedavi edilmesini ve tekrar görülmesinin engellenmesini zorlaştırabilir.

Haberin Devamı

Her yaştaki kişiler için sivilce problemleri hormonlarla alakalıdır. Ancak gençlik döneminden sonra cildiniz önemli değişikliklerden geçer, dolayısıyla gençler için uygulanan sivilce tedavileri daha olgun bir kişinin cildi için zorlayıcı ve fazla sert olabilir. Genellikle yetişkinlerdeki sivilceleri ve gençlerdeki sivilceleri tedavi etmekte kullanılan maddeler aynıdır. Formüller ve kullanılan son ürünler ise değişiklik gösterebilir. Örneğin jeller yerine kremler tercih edilebilir.

Bunun sebebi yetişkinlerin ciltlerinin daha ince ve hassas olması ve daha nemlendirici tedavilere ihtiyaç duymalarıdır. İyi bilinenlerden benzoil peroksit ve salisilik asit gibi maddelerin yanında dermatologlar hormonal tedaviler de önerebilirler. Doğum kontrol hapları ya da spironolakton gibi ilaçlar hormon dengesine yardımcı olurlar. Cilt doktoru topikal olarak kullanılan antibiyotik kremler de önerebilir.

Haberin Devamı

Çikolatanın sivilceye sebep olduğu da sivilce hakkında yanlış bilinenler arasındadır. Sivilcenin sebebi genellikle ırsi ve hormonlarla alakalıdır. Ancak süt ürünleri ve şeker insülin seviyelerinde artışa sebep olabilir ve vücuttaki androjen (erkeklik hormonu) düzeyini yükseltebilirler. Bu hormonlar da çene çizgisi civarında büyük ve acılı kistlere sebep olabilir.

Burada tavsiye edilen nişastalı ve şekerli gıdalar yerine organik, hormonsuz süt ürünleri tüketmektir. Ayrıca sebze ve meyve içeriği yüksek bir beslenme ile karbonhidratları azaltmak vücudun enflamasyonla savaşma becerisini artırır. Sivilce de bir tür enflamasyondur. Çikolata sivilce ile ilgili görünmese de şeker ve süt içeriği az siyah çikolata tüketmek daha güvenli olabilir.

Sivilce hakkında yanlış bilinenlerden bir diğeri güneş kremleriyle ilgilidir. Tüm güneş kremleri sivilceleri kötüleştirmez. Güneş kremlerinin gözenekleri tıkayıp yetişkinlerde sivilceye neden olduğu düşünülür. Ancak özellikle de havaların gitgide ısındığı bu günlerde, cildinizin çok daha ciddi problemlerden korunması için güneş kremine ihtiyaç vardır.

Bu konuda çözüm aslında oldukça basittir: yağsız güneş kremleri almak. Hafif sıvı veya sıvı jel formüle sahip güneş kremleri hızlı emilirler ve yağlı his vermezler. Kistlerin cilde zarar verdikleri yerlerin güneşe maruz kalması koyu renkli lekeler bırakacağından sivilce problemi olan kişilerin güneş kremi kullanması önemlidir.

Haberin Devamı

Hemen Sağlık

Yazarlar