Cinsel Sağlık Cinsel hayatı etkiliyor

Cinsel hayatı etkiliyor

27.02.2017 - 12:06 | Son Güncellenme:

Çevresel sinir sistemindeki sinirlerin hasar almasına periferiknöropati denir. Peki bu durumun cinsel hayata nasıl etki ettiğini biliyor musunuz?

Cinsel hayatı etkiliyor

Çevresel (periferik) sinir sistemindeki sinirlerin aldığı hasarlara periferiknöropati adı verilir. Çevresel sinir sistemi omuriliği ve beyni, vücudun geri kalanına bağlayan nöronlardan oluşmuş bir ağ sistemidir. Çevresel nöronlar dokunma ve ısı gibi fiziksel hisleri ciltten beyine taşıma görevini üstlenirler. Çevresel nöronlar ayrıca beynin vücut boyunca birçok süreci kontrol etmesini sağlarlar. Bunların arasında hareket etmek, sindirim, kalp atış hızı ve cinsel tepkiler bulunur. Çevresel nöronların hasar alması sonucunda ortaya çıkan periferiknöropatinin cinsel yan etkileri hem erkeklerde, hem de kadınlarda görülebilir.

Haberin Devamı

Hem erkeklerde hem de kadınlarda cinsel organlar beyne, çevresel nöronlarla bağlanırlar. Cinsel olarak tahrik olmak beyinde bir uyarıcı sinyal algılandığında ve bu sinyal cinsel organlara iletildiğinde ortaya çıkar. Uyarıcı sinyal, cinsel organlar tarafından alındığında, cinsel organlara kan akışını artıran nörotransmitter maddeler salgılanırlar. Bunun sonucunda erkeklerde ereksiyon, kadınlarda labiyal, vajinal ve klitoralangorjman (şişme) görülür.

Ayrıca kadınlarda vajinal salgılar da salgılanır. Periferiknöropatinin cinsel yan etkileri, cinsel organlara giden sinirlerin hasar almasından ortaya çıkar. Çünkü cinsel olarak uyarılmak için gereken sinyaller iletilemezler.

Periferiknöropati şikayeti olan erkeklerde penisi beyne bağlayan nöronlar hasar görmüş olabilir. Bunun sonucunda beyin cinsel olarak uyarıcı bir sinyal alsa bile bunu penise iletemez. Ereksiyon, penise ulaşan sinyallerin yumuşak kasları rahatlatması ve penise kan akışını artırması sonucunda elde edilir.

Haberin Devamı

Beyinden gelen sinyaller olmadan penise kan akışı artırılamaz ve ereksiyon gerçekleşmez. Ancak periferiknöropati sorunu olan bazı erkeklerde cinsel istek azalmayabilir. Veya bazı vakalarda ereksiyon başarılsa bile cinsel orgazm, normal şekilde ejekülasyon (boşalma) olmadan gerçekleşir.

Periferiknöropatinin cinsel yan etkileri kadınlarda da görülebilir. Kadınlarda cinsel organların tepki verebilmesi için çevresel nöronlar beyinden sinyal taşımalıdırlar. Beyin uyarıcı bir sinyal aldığında, bunu vajinaya iletir. Erkeklerde olduğu gibi bu sinyal vajinanın etrafındaki yumuşak kasların rahatlamasını sağlar.

Vajinaya, klitorise ve labyaya kan akışı artar. Bu organların şişmesinin yanında, artan kan akışı vajinayı kayganlaştıran sıvıların salgılanmasına da sebep olur. Periferiknöropati şikayeti olan kadınlar fiziksel olarak cinsel uyarı hissedemeyebilirler ve vajina kuruluğu yaşanabilir. Aynı zamanda orgazm olmakta zorluk da yaşayabilirler.

Hemen Sağlık

Yazarlar