Çocuk Sağlığı Çocuklarda görülen ayak mantarı tedavisi nasıl olur?

Çocuklarda görülen ayak mantarı tedavisi nasıl olur?

16.01.2017 - 14:28 | Son Güncellenme:

Çocuklarda sıklıkla görülen ayak mantarı probleminin sebepleri ve tedavisi nedir?

Çocuklarda görülen ayak mantarı tedavisi nasıl olur

Çocuklarda ayak mantarı sıklıkla görülen bir problemdir. Tineapedis veya atlet ayağı olarak da adlandırılmaktadır. Ayak mantarı gençlerde ve yetişkinlerde daha sıkça görülen bir problem olsa da çocukların ayaklarında da mantar enfeksiyonu gelişebilir ve rahatsız edici bir döküntünün ayaklarda oluşmasına sebep olabilir. Çocukların ayaklarındaki cilt problemlerinin birçok sebebi olabileceğinden, hemen ayak mantarı olduğuna karar vermeden önce çocuk doktorunuzla görüşmeniz ve doktorun muayene etmesi önerilir.

Haberin Devamı

Çocuklarda ayak mantarının ana belirtisi, ayak parmaklarının aralarında ortaya çıkan kaşıntılı bir döküntüdür. Ayak parmaklarının arasındaki deri genellikle kızarır, çatlaklar oluşabilir ve pul pul döküntüler görülebilir. Veya cildin peynire benzer bir görüntüsü ortaya çıkabilir. Eğer ayak mantarı tedavi edilmezse parmak bölgesinden ayağın üst bölgesine yani tarak bölgesine ve ayak parmaklarının tırnaklarına yayılabilir. Ayak mantarı aynı zamanda kötü bir kokunun oluşmasına sebep olur. Eğer çocuğunuz ayağındaki döküntüyü kaşırsa bu bölge ıslak ve çiğ bir görünüme sahip olacaktır.

Mantarla doğrudan temas genellikle çocuklarda ayak mantarının ortaya çıkmasının ve bulaşmasının ana nedenidir. Çocuk, ayağında mantar olan birinin daha önceden yürüdüğü bir alanda çıplak ayakla yürürse bulaşma gerçekleşebilir. Mantar sadece nemli bölgelerde hayatta kalabilir.

Haberin Devamı

Soyunma odaları, umumi duşlar ve havuz gibi ıslak alanlar da zaten genellikle nemli olurlar. Ayak mantarının bulaşmasının bir diğer yolu, çocuğun mantar enfeksiyonu olan biriyle aynı havluyu kullanmasıdır. Ancak mantara maruz kalsa bile ancak ayakları nemli olursa çocukta atlet ayağı ortaya çıkar. Eğer ıslak olmazsa mantar kendi kendine ölecektir.

Mantar nemli ortamlarda yaşayabildiğinden çocuklarda ayak mantarını önlemenin en önemli yolu ayakları temiz ve kuru tutmaktır. Çocuklara, duş aldıktan, banyo yaptıktan veya havuzdan çıktıktan sonra ayakların tamamen kurulanması alışkanlığı öğretilmelidir. Çok sıkmayan ayakkabılar giymek, giyilen çorapları sık sık değiştirmek, ayakların terlemesini önlemenin yollarıdır.

Ayağı bulaşabilecek mantarlara maruz kalmaktan korumak da önemlidir, dolayısıyla halka açık havuzlarda, duşlarda veya soyunma odalarında terlik giymek faydalı olacaktır. Çocuklarda ayak mantarının birincil tedavisi çocuk doktorunun önereceği pudra veya kremi kullanarak ayaktaki mantarı öldürmektir. Topikal tedavi işe yaramazsa doktor ağızdan alınan ilaçlar yazabilir.

Hemen Sağlık

Yazarlar