Ebeveyn Çocuklarda skolyoz nasıl anlaşılır?

Çocuklarda skolyoz nasıl anlaşılır?

19.07.2017 - 11:01 | Son Güncellenme:

Aileler skolyozu nasıl anlayabilir? Skolyoz hakkında dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yunus Atıcı, skolyozun nasıl tespit edileceği hakkında da bilgi verdi.

Çocuklarda skolyoz nasıl anlaşılır

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yunus Atıcı, skolyoz ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgiler verdi.

Haberin Devamı

-Sol omuz sağ omuza göre biraz daha aşağıda veya yukarda ise skolyoz başlangıcı olabilir.
-Çanak kemiğinin biri aşağıda veya yukarda ise skolyoz başlangıcı olabilir.
-Meme uçları biri diğerine göre aşağıda veya yukarda ise skolyoz başlangıcı olabilir.
-Her iki tarafta bel çukuru birbirine yakın eğimde değil ise skolyoz başlangıcı olabilir.
-Çocukların sırtına baktığımızda kaburgalarda bir tarafta daha fazla çıkıntı olduğunda skolyoz başlangıcı olabilir.
-Kişiye önden veya arkadan baktığımızda sağa veya sola devrik olması yine skolyoz olabileceğini bize gösterebilir.

Mutlaka skolyoz tespit edildiği zaman düzenli olarak takibi yapılmalı ve erken önlemlerin alınması gerekmektedir. Özellikle çocukların hızlı büyüme dönemlerinde skolyozunda hızlı ilerlediğini söyleyebiliriz. Takip açısından büyüme dönemlerinde (0-5 yaş ve 10-15 yaş) aileler daha dikkatli olmalı ve düzenli aralıklarla doktora müracaat etmelidirler.

Haberin Devamı

Yrd. Doç. Dr. Yunus Atıcı, ‘’Erken dönemde skolyozu tespit ettiğimizde korse kullanarak kontrol altına almamız mümkün olabilir. Geç kalındığında ise hasta ameliyata aday bir duruma gelmiş olabilir. Daha fazla geç kalmanız durumunda ise ameliyat zorlaşır ve çocuğun ameliyat riskleri artabilir. Erken tespit ettiğimizde ise ameliyat süresi 3 saat gibi kısa bir süre iken, eğrilik arttığında 5-6 saat gibi uzun süren ameliyat süreleri ile çocuklarımız karşı karşıya kalabilir’’ dedi.