Çocuk Sağlığı Çocuklarınız bu şekilde öksürüyorsa dikkat!

Çocuklarınız bu şekilde öksürüyorsa dikkat!

17.01.2017 - 11:34 | Son Güncellenme:

Çocuklarınızda köpek havlaması varsa bunun adına krup denir. Peki, krupun belirtileri nedir?

Çocuklarınız bu şekilde öksürüyorsa dikkat

Çocuklarda havlama gibi öksürük görülmesi krup denilen bir hastalığın belirtisidir. Bu hastalıkta nefes borusu ve gırtlak enflamasyonu yaşanır. Krup hastalığı genellikle 6 aylıktan, 3 yaşına kadar olan çocukları etkiler. Krup hem etkilenen çocuklar, hem de ebeveynleri için endişe verici olabilse de, hastalığın birçok vakasında evde uygulanabilecek önlemler havlama gibi öksürük şikayetinin hafifletilmesini sağlar.

Haberin Devamı

Soluk borusu ve gırtlağın enflamasyonuyla ortaya çıkan tıkanma, öksürük sırasında gırtlakta normal dışı titreşimlere yol açar. Sonucu da krup hastalığının klasik belirtisi olan havlama gibi öksürüktür. Hava kanallarının enflamasyonunun sık rastlanan sebepleri parainfluenza virüsü ve respiratuarsinsityal virüstür.

Diğer hava kanalları virüsleri de krup belirtilerini tetikleyebilir ve nadir olarak bakteriler de bu belirtilere yol açabilirler. Eğer çocuğunuzda hafif üşütme varsa spazmodikkrup denilen bir problem de gelişebilir. Krup belirtileri genellikle yatma zamanına yakın ve çocuğunuz ağlarken kötüleşirler.

Bazı vakalarda üst hava kanallarının krupa sebep olan enflamasyonu zamanla kötüleşir ve nefes almada zorluklara yol açabilir. Ayrıca tiz bir gıcırtı veya hırıltı sesi de nefes almaya eşlik edebilir. Problemin kötüleşmesinin diğer işaretleri arasında aşırı hızlı nefes alma, çocuğunuzun kaburgaları üzerindeki derinin içe doğru çekilmesi bulunur. En kötü durumda nefes alma engelleri oksijensiz kalmaya sebep olabilir ve çocuğun ağzının etrafında cilt soluk veya mavimsi bir ton alabilir. Krup virüsleri akciğerlere giden kanallarda da enflamasyona yol açabilirler.

Haberin Devamı

Krup, çocuğu nemli havaya birkaç dakika boyunca maruz bırakarak ve bunu tekrarlayarak hafifletilebilir. Sıcak duşun yarattığı buhar veya serin hava nemlendiriciler bu konuda faydalı olabilir. Eğer soğuk havalarda krup olmuşsa çocuğun kısa süreler için dışarı çıkarılmasıve pencereleri açık arabada yolculuk ettirilmesi faydalı olabilir.

Eğer krup belirtileri fiziksel huzursuzluğa sebep olursa asetaminofen veya ibuprofen verilebilir. Ayrıca çocuğunuzun yakınında uyuyarak nefes alışını kontrol etmeniz önerilir.

Eğer krup belirtileri ciddiyse ve inatçıysa, çocuğunun nefes alması engelleniyorsa medikal yardım almalısınız. Enflamasyonla alakalı şişmeyi tedavi etmek için doktor steroid kullanabilir. Şişme çok ciddi ise adrenalin kullanımı ile enflamasyon azaltılabilir ve solunum rahatlatılabilir. Bazı durumlarda çocuğunuzun oksijen alması ve hastanede bir gece geçirmesi de gerekli olabilmektedir.

Haberin Devamı

Hemen Sağlık

Yazarlar