Çocuk Sağlığı Dikkat eksikliği bir yaramazlık mıdır?

Dikkat eksikliği bir yaramazlık mıdır?

08.07.2016 - 16:37 | Son Güncellenme:

Günümüzde bir çok çocukta görülen dikkat eksikliği hakkında ne kadar şey biliyoruz?

Dikkat eksikliği bir yaramazlık mıdır

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsellik belirtileri ile karakterize olan gelişimsel bir bozukluktur. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar, yerinde durmakta zorlanan, sıkça hayallere dalan, düşünmeden hareket etme eğiliminde olan ve genellikle unutkan olarak nitelendirilen çocuklardır. Fakat bu özellikler, zaman zaman dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olmayan çocuklarda da görülebilir. Örneğin bir çocuk herhangi bir aktiviteyi uzun süre sürdürmekte zorlanabilir veya yüksek enerjiye sahip olduğundan dolayı hareketliliği fazla olabilir.

Haberin Devamı

Peki anne babalar çocuklarında Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun olup olmadığının ayrımını nasıl yapabilirler?

Öncelikle anne babalar unutmamalıdır ki Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tanısı, çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanı tıp doktorunun biyo-psiko-sosyal muayenesi ile konulur. Bu nedenle anne babalar ve öğretmenler, çocuğun özgüven gelişimini zedeleyecek ‘dikkatsiz’, ‘hiperaktif’ gibi etiketlemeleri yapmaktan kaçınmalıdırlar. Anne-baba ve öğretmen işbirliği, öğrenciyle ilgili durum analizi ve tanı konulmasında belirleyici olan belirtiler açısından çok önemlidir. Anne ve baba, öğretmenden alınan geri bildirim ve formları çocuk psikiyatrisi uzmanı tıp doktoruna ileterek, öğrencinin akademik sınıf ortamındaki tutum ve davranışları hakkında objektif geri bildirimi iletmeleri faydalıdır.

Haberin Devamı

Duygusal mı Kalıtsal Mı?

Çocuk ve ergenlerin yaşadıkları duygusal sorunlar, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu benzeri şu belirtilere neden olabilir: aşırı hareketlilik, dikkatsizlik, uyumsuzluk. Yani başka bir deyişle çocuk ve ergenlerde görülen anksiyete-kaygı bozuklukları, çocuğun bilişsel süreçlerini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu nedenle var olan belirtilerin nörogelişimsel bir bozukluktan mı kaynaklandığı yoksa var olan anksiyete-kaygı bozukluğunun bir sonucu olarak mı ortaya çıktığının ayrımını yapabilmek, doğru tanının konulmasında ve tedavi programının oluşturulmasında belirleyici ilk adımdır.

Cevap, Beyin Dalgalarınızda Gizli !

Dikkat Eksikliği tanısı konulmasında, Amerika FDA kuruluşunun (U.S. Food And Drug Administration) 2013 yılında, beyin dalgalarının görüntülenmesi yöntemini, tanıya yardımcı bir yöntem olarak onaylamasıyla, çocuk ve ergenlerde görülen dikkat sorunlarının anksiyete kaynaklı mı olduğunun yoksa beyindeki yürütücü fonksiyonlardaki bozulmadan mı kaynaklandığının ayrımını yapabilmek bilimsel gelişmelerle mümkün hale gelmiştir. Özellikle 6-17 yaş çocuk ve ergenlerde 15 dakikalık Neuro-biofeedback görüntülemesi ile dikkatin yürütücü fonksiyonlarının yer aldığı beyin bölgelerindeki nöronların yani beyin hücrelerinin nasıl çalıştığını görüntülmektedir.

İlaçsız ve Kalıcı Bir Çözüm Olarak Neurofeedback

Haberin Devamı

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nun tedavi yöntemlerinden biri olan Neurofeedback yöntemi, dikkat sisteminin istenen bölgesinde doğru egzersizler ile gelişme yapılmasına imkan sağlayan bir tedavi yaklaşımıdır. 2012 yılında Amerikan Pediatri Derneği tarafından Dikkat Eksikliği tedavi protokollerinde, ‘Level 1 – Best Support’ yani ilk sırada tercih edilecek tedavilerden birisi olarak açıklanmıştır. Neurofeedback yöntemi ilaçsız bir uygulamadır. Kişiye dışarıdan elektrik, ilaç ya da başka bir madde verilmeden saçlı deriye yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla, beynin elektriksel aktivitesi ve beyin dalgaları, bilgisayar ekranında görünür hale getirilir ve kişiye özel oluşturulan çalışma protokolleri ile gelişme hedeflenen beyin bölgesi ile egzersizler uygulanır. Özellikle ilaç tedavisinden ve yan etkilerinden kaçınan anne babalar ve çocukları için ilk sırada tercih edilen tedavi yöntemi olan Neurofeedback terapisi, çocukların beyinlerinde bozuk çalışan dikkat yönetim bölgelerinde kalıcı bir gelişme sağlamayı hedefler.

Haberin Devamı


ANNE BABALAR İÇİN ALTIN İPUÇLARI..

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan çocukların, tedavi programlarının oluşturulmasının yanı sıra yaşam kalitelerinin arttırılmasına yönelik yaşamsal düzenlemelerin de yapılandırılması son derece önemlidir. 2016 yılında Journal of Attention Disorders’da yayımlanan araştırma, Amerikan Pediatri Akademisi, Ulusal Uyku Vakfı ve Amerika Tarım Bakanlığı işbirliği ile hazırlanmıştır ve anne babalara rehber olma niteliğindedir. Ayrıca Amerikan Washington Üniversitesi’nde yayınlanan araştırmada, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan çocukların yaşam kalitesini arttırmaya yönelik adımların nasıl yapılandırılabileceğinin ayrıntıları şu şekilde verilmiştir.

Çocuğun Yaşam Kalitesini Arttırmaya Yönelik İpuçları:

Haberin Devamı

1.Anne babalar çocuklarının televizyon karşısında geçirdikleri süreyi sınırlandırmalıdır. Televizyon karşısında geçirilen süre maksimum 1- 2 saat olmalıdır.
2.Fiziksel egzersiz, günlük ritüelin bir parçası haline getirilmelidir. Çocukların günde en az 1 saat fiziksel aktivitelere zaman ayırması sağlanmalıdır.
3.Çocuğun beslenme alışkanlığı gözden geçirilmelidir. Özellikle yapay gıda katkı maddelerinin ve tatlandırıcılarının bulunduğu yiyecek ve içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.
4.Çocuğa sağlıklı bir uyku alışkanlığı kazandırılmalıdır. Yaş grubuna göre değişebilmekle birlikte, çocuğun ihtiyaç duyduğu 9 ila 11 saatlik gece uykusunun alındığından emin olunmalıdır.
5.Çocuğun yaş grubuna bağlı olarak, günlük 7-10 bardak su tüketmesi sağlanmalıdır.

Bütün bu adımlar birbirini tamamlar niteliktedir. Çocuğun televizyon karşısında geçirdiği zamanı kısıtladığımızda, fiziksel egzersiz için zaman dilimi yaratılabilir, fiziksel egzersiz ve sarf edilen efor ile su tüketimini arttırılabilir ve yapılan egzersiz sonrası çocuğun uyku kalitesi artabilir.

Araştırmanın detaylarına şu linkten ulaşabilirsiniz: http://www.american.edu/media/news/20160502-ADHD-And-Healthy-Behaviors.cfm

Risk Sadece Çocuklarda Mı?

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu her ne kadar çocukluk çağının en sık görülen psikiyatrik bozukluklarından birisi olsa da, yetişkinlerde görülme sıklığı %4’ tür. Çocuklardaki yaygınlığının %8 ve ergenlerde %6 olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, yetişkinlerin de %4’lük geniş bir dilimde yer aldığını söyleyebiliriz.

Kings College London, Psikoloji ve Nörobilim Enstitüsü’nün 2016 yılı araştırması, yetişkinlerde, ‘geç başlangıçlı’ Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğuna dikkat çekmiştir. Yetişkinlerin gözlenen Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nun %70’inde, çocukluk döneminden gelen ve teşhis edilmemiş bir bozuklukla ilişkili olmayabileceği saptanmıştır. Yani yetişkinlerde görülen Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu semptomları, çocukluk dönemi sonrası başlangıçlı olabilmektedir.

Buz Dağının Görünmeyen Kısmı...

Çocuklarda sıklıkla rastlanan Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, nörogelişimsel bir bozukluk olarak sınıflandırıldığından, yetişkinlerdeki tespit oranının hızlı artışı yanında birçok yeni teori getirmiştir. Geç başlangıçlı Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, çocukluk döneminden bağımsız olmak üzere birçok farklı sebep ve sonuca bağlanmaktadır. İngiltere, Brezilya ve Yeni Zelanda’da yürütülen, JAMA Psychiatry tarafından yayımlanan ikiz çalışmaları, geç başlangıçlı Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nun, kişilerin kalıtsal özelliklerinden ziyade sosyal yaşantısındaki komplikasyonlardan ortaya çıkabileceğine dikkat çekmektedir. Ve tüm bu bilimsel gelişmeler ilgili uzmanlara yeni çalışma alanları açmaktadır.

Ceyda Çolak – Neuro Trainer
Uzman Klinik Psikolog

Yazarlar