Diyet yaparken ekonomik davranın!

• Satın alacağınız meyve sebzeleri tercih ederken mutlaka mevsiminde olmasına dikkat edin. Mevsimlik sebze ve meyveler, turfanda sebze ve meyveden daha besleyicidir ve fiyatları da çok daha ucuzdur.


• Mevsim sebzeleri iyi birer antioksidandır. A,C,E vitaminleri açısından zengin, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici ve kanserden koruyucudur. Fiyatları da uygun olan bu sebzeleri, pişirmenin yanı sıra, çiğ olarak salatalarınızda da kullanabilirsiniz. Zeytinyağlı olarak tercih edecekseniz besinlerinize zeytinyağını çiğ olaraktan eklemeniz çok daha sağlıklı olacaktır.

Haberin Devamı


• Kullandığınız zeytinyağını her bir porsiyon sebze yemeğine 1 tatlı kaşığı olarak eklemeniz hem aldığınız kalori miktarı açısından hem de ekonomik olarak size fayda sağlayacaktır. Salatalarınızı hazırlarken yapraklı marulu tercih etmenizde fayda vardır. Çünkü yapraklı marulla göbek marul arasında besin değeri açısından bir fark yokken yapraklı marulun fiyatı göbek marula göre daha ucuzdur. Ayrıca salatalarınıza ekleyeceğiniz maydanoz hem C vitamini ve demir açısından zengindir hem de bütçenize ek bir yük getirmeyecektir.


• Et yerine yumurta, kurubaklagil veya süt tercih edebilirsiniz. Yumurta, iyi kalite protein içerdiği gibi demir içeriği de yüksektir ve ete göre çok daha ucuzdur.


• Kurubaklagiller ve tahılı bir arada içeren bir mönü besin değeri açısından etin yerini tutabilir. Barbunya-nohut ve pirinç-bulgur pilavı veya yeşil mercimek ve bulgur pilavı yeterli ve dengeli birer mönü oluştururlar. Etli sebze yemeği yediğinizi düşünürsek, alacağınız enerji 350 kalori ve protein 15 gr. olacaktır.


• Barbunya ve pirinç pilavı toplam 480 kalori ve 16 gr. protein içerir ya da yeşil mercimek ve bulgur pilavını tercih edebilirsiniz, o da ortalama 480 kalori ve 16 gr. proteinle et yerine çok iyi alternatif olacaktır. Bu ikilinin yanına mevsim yeşilliklerinden yapılmış bir kase salata, ayran ve tam tahıl ekmeğiyle oldukça besleyici üstelik çok ucuz bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.


• Kahvaltılarda tatlı olarak bal yerine pekmezi tercih edebilirsiniz. Çünkü pekmez, baldan daha besleyicidir, demir ve kalsiyum açısından iyi bir besin kaynağıdır, kan şekerini daha yavaş yükseltir, ayrıca fiyatı da daha ucuzdur. Süt, A, D, E, K, Riboflavin vitaminleri ile kalsiyum ve fosfor mineralleri açısından oldukça zengindir.

Haberin Devamı


• Kasların çalışmasında, saç ve tırnak oluşumunda oldukça önemlidir. Kalsiyumun hem diş ve kemikleri güçlendirdiği hem kan basıncını düzenleyici etkisi olduğu hem de yağ yakımın hızlandırdığı düşünülürse süt Kalsiyum (Ca) açısından çok bir kaynaktır.

Diyet günlüğünüze yardımcı olacak ve ideal vücut ağırlığınıza kavuşacağınız ürün seçenekleri ve fiyatları?