Ebeveyn Ergenlikte davranış değişiklikleri tümör belirtisi

Ergenlikte davranış değişiklikleri tümör belirtisi

06.02.2017 - 11:13 | Son Güncellenme:

Gençlerde beyin tümörleri aylar boyunca fark edilmiyor çünkü belirtileri ergenlik döneminde olan hormon dalgalanmaları ve sınav stresiyle karıştırılıyor.

Ergenlikte davranış değişiklikleri tümör belirtisi

Brain Tumour Charity’e göre, 12 yaş altı bireylerde beyin tümörü tanısının konması yedi hafta sürerken, ergenlikteki bireylerde bu süre on haftaya kadar çıkıyor. Bunun nedeni baş ağrıları, yorgunluk ve ruh halinin aniden değişmesi gibi tümör belirtilerinin ergenlik hormonları ya da okulla ilgili baskıdan kaynaklandığı sanılıyor.

Haberin Devamı

Beyin tümörü çoğu zaman sürekli kusmaya, bulanık görmeye ya da görüş kaybına, denge sorunlarına ve hastanın nöbet geçirmesine sebep olur. Ancak, migrene benzer şiddetli baş ağrıları ve ruh halindeki ani değişimleri daha iyi huylu sebeplerden ayırt etmek zordur.

Nottingham Üniversitesi'nin Çocuk Beyin Tümörü Araştırma Merkezi'nin yardımcı yönetmeni ve Çocuk Onkolojisi Profesörü David Walker'a göre ruh halinin değişim göstermesi, yorgunluk veya baş ağrıları 12 yaş altı bireylerde genelde görülmez. Fark edilmesi halinde doktor beyin taramasını önerir. Ergen bireylerde bu belirtiler ilk başta çok büyük endişe oluşturmaz ve maalesef beyin taramasına ilk anda gönderilmez. 'Burada sadece doktorların ihmalkarlıkları söz konusu değil; bütün sağlık toplumu herhangi bir yaştaki bireyin beyin tümörünün teşhisi hakkında bihaber,' diyerek ekliyor.

Haberin Devamı

Ergenlikte davranış değişiklikleri tümör belirtisi

Peterhead, Aberdeenshire'den 47 yaşındaki Heather Sim'in 17 yaşındaki kızı Emma Kasım 2015'de beyin tümöründen öldü.

Görme ile ilgili sıkıntıları ve şiddetli baş ağrıları yüzünden bir çok doktora muayene oldu ve şikayetlerinin sebebi sınav stresi ve aşırı internet kullanımı olduğu söylendi. Tümöre tanı konulduğu zaman, ameliyat ve tedaviye rağmen çok geç kalınmıştı.

Sorunlar Emma 15 yaşındayken başlamıştı. Baş ağrıları ve okuldayken yazı tahtasını net bir şekilde görememekten şikayetçiydi. Ailesi göz doktoruna götürmüş ancak sadece gözlüğe ihtiyacı olduğu söylenmişti.

'Sonrasında baş ağrıları ve bulantıyla uyanmaya başladığında doktorlar migren teşhisi koydu,' diyor annesi Heather. En sonunda, beyin taraması beyin tümörünün olduğunu gösterdi.

Ameliyat sırasında tümörün çoğu alınmıştı ancak kemoterapi ve radyoterapiden sonra bir daha yapılan taramada tümörün artık beyin sapına yayıldığını ve ameliyat yapılamayacağı öğrenildi.

Emma evde ailesinin yanında hayatını kaybetti.

Dikkat Edilmesi Gereken Tehlike İşaretleri

Nadir görülse de, her yıl 500'e yakın 18 yaşının altındaki kişilere beyin tümörü teşhisi konuyor. En çok görülen belirtileri :

•Devamlı ya da tekrar eden kusma
•Devamlı ya da tekrar eden baş ağrıları
•Davranışlarda ya da ruh hallerinde değişim
•Yürürken ya da ayakta dururken denge veya koordinasyon sorunları
•Anormal göz hareketleri
•Anormal baş pozisyonu
•Kriz ya da nöbet geçirme

Haberin Devamı

Daha küçük çocuklarda görülen kesin belirtiler :

•Bebeklerde kafa çapında artış
•Gençlerde ergenliğe geç girme

Kaynak: Daily Mail

PembeNar Özel