Genel Sağlık Glioblastoma multiforme nedir?

Glioblastoma multiforme nedir?

24.07.2017 - 10:49 | Son Güncellenme:

“Glioblastoma” adını ABD'nin Arizona eyaleti senatörü ve eski başkan adayı Cumhuriyetçi John McCain'a konulan teşhis ile duyduk. Peki nedir glioblastoma?

Glioblastoma multiforme nedir

Glioblastoma, ya da diğer adıyla glioblastoma multiforme, bütün beyin tümörlerinin içinde en sık rastlanan primer kötü huylu beyin tümörüdür. Ayrıca bu tümör tedavi edilmesi en zor olan tümörlerden de biridir. Bu tümör beyin içindeki yıldız şeklindeki glial destek dokularından yani astrositlerden köken alan kötü huylu bir tümör yani kanserdir.

Haberin Devamı

Glioblastoma multiforme ne sıklıkla ve kimlerde görülür?

Bu tümör yaklaşık 100 000’de 5 kişide görülür. GBM bütün primer beyin tümörlerinin yaklaşık olarak %20-30’unu oluşturmaktadır. Genellikle 40-60 yaş arasında yaygınken, erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülmektedir.

Glioblastoma multiforme nasıl ilerler?

Glioblastoma genellikle ilk oluştuğu yerin 1-2 cm civarındaki çevre dokulara yayılır, ancak hemen hemen hiç bir zaman vücuttaki başka organlara yayılmaz. Hızlı büyüyen türü 3-6 ay içinde bulgu verebilir.

Glioblastoma multiforme'da ortaya çıkan belirtiler nelerdir?

Glioblastomada en sık görülen bulgular baş ağrısı, hafıza kaybı, havale ve davranış değişiklikleridir. Tümör büyüdükçe, bazı beden işlevlerinde kayıplar ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

Glioblastoma multiforme'nın tanısı nasıl konur?

Glioblastomanın tanısı için hekim öncelikle nörolojik muayene yapar. Daha sonra CT ve/veya MRI ile tümörün yeri, büyüklüğü ve tipi saptanır. Tanının kesinleşmesi biyopsi ile mümkündür.

Glioblastoma multiforme'nın tedavisi nasıl yapılır?

-Görüntüleme yardımıyla yapılan beyin cerrahisi. Burada amaç tümörün mümkün olduğunca büyük bir kısmının çıkartılmasıdır.
-Girişimsel MRI

Glioblastoma multiforme için yerel tedaviler:

Yerel radyasyon uygulaması. Beyin içine iyot veya iridyum yayan bir takım maddelerin, sıvı radyoaktif madde dolu balonların yerleştirilmesi gibi bir takım yaklaşımlarla cerrahi işlem sonrası beyinde kalmış olabilecek tümörün radyasyon ile yok edilmesi amaçlanır.

Yazarlar