Diyetler Gluten diyeti nedir?

Gluten diyeti nedir?

13.06.2017 - 16:04 | Son Güncellenme:

Gluten diyeti son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz, en çok merak edilen konulardan bir tanesi. Peki gluten diyeti nedir? Hangi gıdalar tüketilmelidir?

Gluten diyeti nedir

Gluten hangi besinlerde bulunur?

Haberin Devamı

Gluten; buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içerisinde yer alan sakızımsı bir maddedir. Bu madde sayesinde hamurun daha yapışkan olması mümkün oluyor. Ancak sindirimi zor olan bu madde pek çok rahatsızlığa da sebebiyet verebiliyor.

Gluten diyeti nedir ve nasıl yapılmalıdır?

Gluten diyeti genelde 10 ila 15 gün sürmektedir. Bu sürede amaç gluten içeren ürünlerden tamamen uzak durmaktır. Bu sayede anlam verilemeyen bazı rahatsızlıkların glutenden kaynaklanıp kaynaklanmadığı çok daha kesin bir şekilde anlaşılmakta ve eğer böyle bir duyarlılık söz konusu ise kişi bundan sonraki yaşamını glutensiz ürünler tüketerek devam ettirmektedir.

Gluten diyetinde hangi gıdalar tüketilir?

Gluten diyetinde buğday, arpa, yulaf, çavdar ve bunları içeren gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir. Genel olarak mısır, pirinç, patates, soya fasulyesi gibi besinlerle beslenilmeli ve gıdaların içerikleri ve ürün etiketlerine çok iyi bakılmalıdır. Mümkün olduğunca süt ve süt ürünlerinden de uzak durulmalıdır. Keçi sütü ve ürünleri tüketilebilir.

Haberin Devamı

Hazır salça, konserve, hazır çorba, soslar, tuzot gibi gıdalarda gluten katkı maddesi olarak kullanıldığından, bunlar tüketilmemelidir. Sirke, çikolata, sakız, ketçap, mayonez, dondurma gibi gıdaların bazılarında gluten bulunabilmektedir. Bunlar yenilmeden önce üreticisine danışılmalıdır.

Yazarlar