Havyar cildinizde mucizeler yaratıyor!

Havyar, balık yumurtasının %4-6 oranında tuzlanarak konserve edilmesi ile genellikle sofralarda meze veya garnitür olarak kullanılan bir yiyecektir.

Haberin Devamı

Havyarın kalitesi; yumurtaların büyüklüğü, işlenmesi sırasında uygulanan teknolojik işlemlere ve yumurtaları kullanılan balığın türüne göre değişmektedir. En kaliteli havyar, Hazar denizi Mersin balıklarından (üç türü vardır ve elde edildiği türe göre adlandırılır; beluga, asietra ve sevruga) elde edilen dünyaca ünlü Mersin balığı havyarı olup, rengi siyah veya gridir ve renginden dolayı "siyah havyar" olarak adlandırılır. Siyah havyarı ise kalite açısından alabalık, salmon, kefal, sazan gibi diğer balık yumurtalarından elde edilen havyarlar takip etmektedirler. Havyar içerisinde barındırdığı mineral, vitamin ve protein desteği açısından çok zengindir.

Havyar yüksek enerjiye sahip bir besin olduğu gibi, protein açısından da zengindir!

Özellikle Arginin, Histamin, İsolöysin, Lizin ve Metiyonin gibi vücudumuzda üretilmeye ve dışarıdan alınması gereken elzem aminoasitler açısından önemli bir yere sahiptir. Bu aminoasitler, beyin gelişimi, büyüme-gelişme, sinir sisteminin oluşması ve korunmasında, kaslarda enerji temini, kan şekerinin düzenlemesi gibi çok önemli yerlerde görevlidirler.

Havyar; deri dayanıklılığını arttırarak cildinizde mucizeler yaratıyor!
Antioksidant vitaminlerinden olan A vitamini, hücrelerimizin özellikle deri ve mukozalarındaki epitel dokunun ve hücre zarının dayanıklılığını arttırarak, yenilemek ve çevresel etkenlerden ve hastalıklardan korumaktadır. Kollajen dokunun gelişmesi ve cildimizin yenilenmesinde A vitaminini rolü çok büyüktür ve ciltte tamir edici bir göreve sahiptir. İçindeki retinol değerinin yüksek olması ile görme fonksiyonun korur, alaca karanlıktaki görme uyumunu sağlanmasına yardımcı olur ve gece körlüğünün oluşmasını da engellemektedir. Protein sentezine yardımcı olarak bağışıklığın korunmasında, enfeksiyonlara karşı da direnci arttırmaktadır. Yüksek oranda D vitamini kaynağı olup, kemiklerin korunması ve gelişmesinde büyük role sahiptir. Pantotenik asit (vitamin B5); karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında yer alarak, enerji üretimini destekler ve eksikliğinde yorgunluk ve halsizlik oluşur. Vitamin B12 vücuttaki protein ve DNA sentezi, sinir hücrelerin onarımı, oksijen transpotu, hücrelerin yenilenmesi sağlar. Vitamin E de güçlü bir antioksidant olup, hücre yıpranmasını engelleyerek hücre yaşlanmasını geciktirir. Böylece ciltte yaşlanmanın etkilerini geciktirici, kırışıklık giderici bir özellik de gösterir.
Cildinizi havyarın mucize etkisi ile yenileyin!

Yüksek oranda Potasyum, Magnezyum, Sodyum, Selenyum içerir!

Potasyum, vücuttaki su ve mineral dengesini korunmasında, besinlerin transportu, sinir hücreleri arasındaki iletinin kurulmasında ve devam ettirilmesinde, kalp ve kasların çalışmasında etkindir. Kan basıncını yükselmesini engelleyerek, yüksek tansiyondan korur veya düşürür. Beyine oksijen taşınmasında, işlevsel ve zihinsel faaliyetlerin düzenlenmesinde görev aldığı gibi böbrek taşlarının oluşmasını engeller. Ödem oluşmasını ve azaltılmasında da etkinliği büyüktür. Magnezyum, enzimlerin aktivasyonunda, kan şekerinin regülasyonunda, sinir sisteminin korunmasında, kemik ve diş gelişimi, cilt, saç ve tırnak yapısında ve C vitamini, potasyum, sodyum, kalsiyum gibi vitamin ve minerallerin vücutta daha iyi kullanılması için gereklidir. Demir, kandaki oksijen taşınması için hemoglobinin yapısında katılarak oksijen taşınmasında, bağışıklık sisteminde, B vitaminlerinin kullanımı, çeşitli enzim yapısında ve kansızlığın önlenmesinde önemli bir yere sahiptir. Sodyum, besinlerin ve atık maddelerin transportunda ve su dengesinde görev alır. Sinir ve kas fonksiyonları için elzemdir. Güçlü bir antioksidant olan selenyum, yaşlanmayı geciktirir, hücreleri korur, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanser riskini azaltır. Üreme ve karaciğerin fonksiyonlarını korur.

Omega-9, omega-3 ve omega-6 ve kolesterol zengini! Ama kolesterole Dikkat!

Havyar, doymamış yağ asitlerinden omega-9, omega-3 ve omega-6'dan zengindir. Bu yağ asitleri kolesterol seviyesi üzerinde olumlu ve düşürücü etkiye sahipken, aynı zamanda Alzhemeir Hastalığı, hipertansiyon gibi rahatsızlıklardan da korumaktadır. Buna karşın havyar, ne yazık ki yüksek kolesterol içeriğine sahiptir ve bu yüzden tüketilirken miktarına dikkat edilmesi gerekmektedir.