Genel Sağlık Islak mayo mantar sebebi

Islak mayo mantar sebebi

21.06.2017 - 14:25 | Son Güncellenme:

Yaz aylarında serinlemek için tercih edilen havuzlar çoğu zaman mikropların üremesi ve taşınmasında başrol üstleniyor. Peki artan yaz enfeksiyonlarından korunmak için neler yapabiliriz?

Islak mayo mantar sebebi

Sıcak ve nem ile birlikte kirli havuz ve denizlerde kolaylıkla üreyen ve yayılabilen mikroplar ishal, bulantı, kusma, hepatit, tifo gibi sindirim sistemi hastalıklarına neden olabileceği gibi göz, kulak enfeksiyonları ile cildimizi etkileyen mantar hastalıklarına da neden olabilmektedir.

Haberin Devamı

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ahmet Cem Yardımcı, özellikle havuzların mantar enfeksiyonlarının yayılmasına uygun ortamlar olduğunu belirterek, “özellikle ayak ve kasık gölgesini seven mantar hastalılarında en sık yakınma kaşıntıdır. Mantarlar yüzme havuzlarından kişiden kişiye, temas yoluyla geçebileceği gibi baskın hale gelip enfeksiyona yol açabilirler” dedi.

Kızarıklık ve hassasiyet ilk belirti

Mantar enfeksiyonları ciltte şiddetli kaşıntı, kızarıklık ve hassasiyet ile karşımıza çıkar. Kadın genital bölgede gelişen mantar enfeksiyonlarında kaşıntıya bağlı deride küçük kanama alanları, ağrı ve beyaz renkli, kokusuz, süt kesiği kıvamında akıntı da eşlik edebilir.

Haberin Devamı

Şeker hastalarında risk yüksek

Mantar enfeksiyonları gebelerde, şeker hastalığı olanlarda, antibiyotik kullananlarda ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde kolaylıkla görülebilir.


Mantar nasıl önlenir?

Mantar hastalığının önlenmesi havuza girmeden önce ayakların özel antiseptik solüsyonlara batırılarak dezenfekte edilmesiyle olabilir. Ayrıca mantar enfeksiyonu olanların havuza girmemesi gerekir.

Islak mayo mantara davet nedeni

Mantarlar nemi ve sıcağı çok severler. Klorun etkisiyle ciltte doğal olarak bulunan bakterilerin azalmasıyla birlikte baskın hale gelen mantarlar enfeksiyonunun gelişmesini kolaylaştırır. Bunun yanında mayo ve benzeri sentetik ve sıkı kıyafetler de benzer nedenlerle mantarların üremesini kolaylaştırır. Bu nedenle ıslak mayo ile kalınmaması, sentetik kıyafetler yerine pamuklu çamaşırların tercih edilmesi gerekir.

Deniz daha güvenli

Deniz suyu mantarlar için doğal dezenfektan görevi göreceğinden mantar bulaşması ya da oluşması çok düşüktür. Bu yüzden temizliğinden emin olunmayan havuzların yerine denizin tercih edilmesi gerekmektedir.

Ne kadar sürede tedavi edilir?

Tedaviye yanıt 1-2 günde ortaya çıkmakta, bazı durumlarda 7 güne kadar uzayabilmektedir. %80-90 oranında tedavi başarısı sağlanabilmektedir.

Yazarlar