Tatil Jet-lag olmamak için yapılacaklar

Jet-lag olmamak için yapılacaklar

25.07.2016 - 15:16 | Son Güncellenme:

Uzun süreli uçuşlar sonrasında yaşanan jet-lag'ten arınmak birkaç gün sürer. Uzmanlara göre seyahat öncesi uyku ritminde yapılacak değişiklikler jet-lag'in etkilerini azaltmaya yardımcı oluyor.

Jet-lag olmamak için yapılacaklar

Seyahat etmeye bayılıyor oluşunuz ne yazık ki sizi jet lag olmaktan kurtarmayacaktır. Bu sebeple seyahatinizin ilk birkaç günü oldukça yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz. Bazıları içinse yolculuk sonunda evden uzakta, başka bir yatakta uykuya dalmak kolay değildir.

Haberin Devamı

Uyku sorunlarını en aza indirmek için seyahate çıkmadan, seyahat sırasında ve sonrasında yapılabilecek birkaç hile var.

Jet-lag farklı zaman dilimine sahip bir yere seyahat ederken ortaya çıkan ve bedenin zaman algısı dolayısıyla karışıklık yaşamasına sebep olan bir durumdur. Jet-lag'in etkileri özellikle doğuya seyahat edildiğinde yoğunlaşır.

Sleep School (Uyku Okulu)'nun kurucusu Londralı uzman Dr. Guy Meadow'un yolculuk sebebiyle oluşabilecek uyku problemleri için önerileri şu şekilde:

- Jet-lag'i minimalize etmek için seyahatten 3 gün önce başlayarak, her gün bir gün öncesinde uyuduğunuzdan bir saat erken uyumaya çalışın. Ve yine bir gün öncesinden 1 saat erken uyanın. Böylece yerel saatlerden kaynaklanan zaman farkını azaltmış olursunuz. Bu da jet lag etkilerini azaltacaktır.

Haberin Devamı

- Aynı zamanda uzun uçuşlardan önce spor yapmak uykuya dalmayı kolaylaştırır ve seyahat öncesindeki gerginlikten kurtulmaya yardımcı olur.

- Uçuş sırasında saatinizi gideceğiniz yerin yerel saatine uygun hale getirmeniz, beyninizin zaman değişimine adapte olmasını kolaylaştıracaktır.

- Uçuş sırasında uyuyakalmaktan kaçınmak lazım. Özellikle varış saatiniz öğlen veya akşamsa, uçuş boyunca uyanık kalmaya özen gösterin. Böylece iniş yaptığınızda yerel saat uyku saatinizle paralel olacaktır. Bu süreçte bol bol su içerek vücudunuzun nem dengesini korumaya özen gösterin.

- Eğer ki iniş saati sabahsa, uçuş sürecinde uyumaya çalışarak yeni güne hazırlanın.

- Uçuş süresinde uyumayı planıyorsanız yanınıza uykuya dalmanıza yardımcı olacak göz maskesi, boyun yastığı gibi eşyalarınızı alabilirsiniz.

- Gerginliği azaltmak içinse uzmanlar vücuttaki detaylara odaklanmaya salık veriyor. Örneğin; "Ayak parmaklarım zeminin üzerinde," "Kalp atışlarımı hissediyorum," vb. Ayrıca düşünmek endişeyi arttırır. Bu sebeple negatif düşünceleri memnuniyetle karşılayın ve sizden uzaklaşmalarına izin verin.