Karbonhidratlar Vitamin Deposudur

E vitamini Antioksidan etkilidir. Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatır, yaşlı kişilerde bağışıklık sistemini güçlendirir. Hücrelerin daha uzun yaşamasını ve yenilenmesini sağlar.

B1 vitamini Kasların ve sinir sisteminin faaliyeti için gereklidir. Yetersizliğinde iştahsızlık, huzursuzluk, bellek zayıflığı ve dikkat azalması görülür.

B2 vitamini Eksikliğinde dilde kızarma, yanma hissi, ağız çevresi ve dudaklarda kızarma, tahriş, çatlaklar, gözlerde kaşıntı, yanma hissi, katarakt oluşumu, saçların dökülmesi, çocuklarda büyüme yavaşlaması, kilo kaybı, sindirim sorunları oluşur.

Haberin Devamı

B3 vitamini Yetersiz beslenme sonucu deriyi sinir sistemini tutan pellegra adlı hastalık ortaya çıkar. Hücrelerin oksijeni kullanabilmeleri için gereklidir. Midede sindirimin temel taşları olan asitlerin üretimini sağlar.

B5 vitamini Doğada bol olduğu için eksikliğine rastlanmaz. Ayrıca bir miktar bağırsaklarda da yapılmaktadır. Eksikliği kan şekerinde düşme, ellerde titreme, kalp çarpıntıya neden olur

B6 vitamini Sinir sistemi ve hormonların çalışmasını düzenler. Vücudun savunmasında antikor ve akyuvar oluşumunda rol oynar. Eksikliğinde migren tipi baş ağrısı, kansızlık, ciltte kuruluk, görme problemleri, uyuşukluk, adale zayıflığı ve krampları oluşur.

B11 vitamini Kırmızı kan hücreleri ve sinir dokularının oluşumunda aktif rol oynar. Hücre bölünmesi için gereklidir. Bu etkisi ile büyümeyi de sağlar. Anne karnındaki bebeğin sinir sisteminin gelişimi için de gereklidir. Eksikliğinde iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı, unutkanlık, çarpıntı gibi bazı kalp sorunları oluşabilir.

Krom, kan şekerinin dengelenmesini, açlık duygusunun bastırılmasını, yiyeceklere duyulan aşırı isteğin törpülenmesini, hücre yapısının korunmasını sağlar, ayrıca kalbin çalışmasında görevlidir. Karaciğer, bira mayası, istiridye, patates kabuğu, elenmemiş undan yapılmış ekmek, çavdar ekmeği, yeşil biber, yumurta, elma, tereyağ, tavuk, koyun eti gibi besinlerde bulunur. Eksikliğinde, aşırı veya soğuk terleme, açlığa dayanıksızlık, sık yeme ihtiyacı, soğuk eller, uyuklama, aşırı susama, tatlıya düşkünlük gibi durumlarla karşılaşılır.

Haberin Devamı

Manganez, vücuttaki birçok enzimin yapısında bulunur, birçok enzimi de aktif hale getirir. Kan şekerini ayarlar, üreme ve kırmızı kan hücrelerinin yapımı, beynin çalışması için gereklidir. Hücre yapısını korur. Ananas, bamya, marul, çilek, yulaf, su teresi, baharatlar, cerealler, çay, kereviz, üzüm gibi besinlerde bulunur. Eksikliği durumunda, kas seğirmeleri, ergenlikte büyüme ağrıları, baş dönmesi, dengeyi sağlamada güçlük, kasılmalar, eklem ağrısı, dizlerde acı gibi rahatsızlıklar görülür.

Selenyum, antioksidandır, kansere karşı koruyucudur, erken yaşlanmayı önler, bağışıklık sistemini güçlendirir, kalp sağlığında etkili, vücut metabolizması için gereklidir, E vitamininin çalışmasına yardımcı olur, erkek üreme sistemi üzerinde etkilidir. Deniz ürünleri, susam, mantar, lahana, tavuk, karaciğer, kabak gibi besinlerde bulunur. Eksikliğinde, ailede birkaç kuşak boyunca kanser görülmesi, erken yaşlanma, katarakt, yüksek tansiyon, sık hastalanma gibi durumlarla karşılaşılı

Haberin Devamı

Vücudunuzun hangi vitamin takviyesine ihtiyacı var? Tıklayın, sağlığınıza sağlık katın!

Her birinde ortalama 80 kalori 3 gram bitkisel protein ve 15 gram karbonhidrat vardır!

Beyaz ekmek 1 dilim ekmek
Kepekli ekmek 1dilim ekmek
Hamburger ekmeği yarım dilim
Pişmiş Hububat yarım çay fincanı
Pişmiş Bulgur yarım çay fincanı
Makarnalar yarım çay fincanı
Pirinç 1/3 çay fincanı
Kuru mısır unu 2,5 yemek kaşığı
Un 2,5 yemek kaşığı
Kraker 3 adet
Kurufasulye-mercimek yarım çay fincanı
Nohut-Bezelye yarım çay fincanı
Mısır (koçanda) küçük
Fırınlanmış patates 1 kivi boyutu
Patates püresi 1 çay bardağı kadar