Saç Bakımı Kıl dökülmesinin sebepleri

Kıl dökülmesinin sebepleri

11.04.2017 - 15:04 | Son Güncellenme:

Genellikle saç dökülmesi (Saç kıran) olarak bilinen kıl dökülmesi vücudun her yerinde meydana gelebilir. Peki, bunun nedenleri nelerdir?

Kıl dökülmesinin sebepleri

Kıl dökülmesi genellikle saç dökülmesi olarak düşünülen bir durumdur. Halbuki aslında sadece saç derimizde gerçekleşmez. Alopesi denilen, aşama aşama saç veya kıl dökülmesi durumu, vücudun diğer bölgelerinde de gerçekleşebilir.

Haberin Devamı

Saç veya kıl dökülmesi estetik sebeplerden dolayı endişe verici olabileceği gibi vücudun içinde bazı sorunların mevcut olduğuna da işaret edebilmektedir. Vücut kılı dökülmesine yol açan sorunlar genellikle tedavi edilebilir sorunlardır. Bu amaçla medikal ya da psikolojik tedaviler uygulanabilir.

TelogenEffluvium
Telogeneffluvium adlı bir rahatsızlık, saç ve vücut kılı dökülmesine yol açabilmektedir. Telogeneffluvium, genellikle vücut bir tür fiziksel ya da duygusal travmaya maruz kaldığında ortaya çıkar. Bunun örnekleri aileden bir kişinin ölmesi, çok şiddetli bir hastalık, besin maddesi eksiklikleri, ameliyat veya ani kilo kaybı olabilir. Vücudun yaşadığı şok, kıl köklerinin dinlenme aşamasına, normalden erken yani prematüre bir şekilde geçmesine sebep olur. Sonuç olarak vücut kılları kökünden dökülürler. Bu problem genellikle geçicidir. Stresli durum ortadan kalktığında kıllar veya saçlar tekrar büyürler ancak bu süreç birkaç ay alabilir.

Haberin Devamı

AnagenEffluvium
Vücut bazı ilaçlara veya kimyasallara maruz bırakıldığında saç ve vücut kılı dökülmesi görülebilir. Kemoterapi ilaçları, radyasyon (ışın tedavisi), cıva, borik asit ve talyum, kılın büyüme seviyesi olan anagen seviyesine müdahale edebilir. Sonuç olarak kafadaki ve vücuttaki kıllar dökülebilir.

Hormonal Dalgalanmalar
Hormonal dalgalanmalar ve dengesizlikler geçici olarak vücut kılı kaybına yol açabilirler. Hamilelik, menopoz, tiroit problemleri, çocuk doğumu veya doğum kontrol ilaçlarını bırakmak, hormonlarda dengesizliği tetikleyen durumlardır. Bu dalgalanmadan sonra saç ve kılların dökülmesi üç ayı bulabilir ve tekrar büyümeye başlamaları da yine üç ay sürebilmektedir. Hormon dengesizliği tedavi edildikten sonra genellikle saç ve kıl kaybı durur.

Trikotilomani
Saç veya kıl yolmak şeklinde kendini gösteren trikotilomani hastalığı fark edilmeden geçilebilecek bir rahatsızlıktır. Bu problem kişinin vücudundaki herhangi bir yerinde kıl veya saçları koparmak istemesi şeklinde görülür. Kişi kirpiklerini, kollarındaki, kasık bölgesindeki, bacaklarındaki, göğsündeki kılları ve hatta kaşlarını koparma eğiliminde olabilir. Bu durum, bağımlılıklara veya obsesif kompulsif bozukluğa benzer. Bazılarında problem hafif görülür ve biraz farkındalık ve konsantrasyon ile çözülebilir. Diğerlerinde ise danışmanlık ya da terapi gerekebilmektedir.

Haberin Devamı

Hemen Sağlık

Yazarlar