Genel Sağlık Kolon kanserinde robotik cerrahi

Kolon kanserinde robotik cerrahi

26.04.2017 - 13:36 | Son Güncellenme:

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Ege, kolon kanserinin erken teşhisinde ve robotik cerrahi yöntemi ile tedavilerde %90 oranında başarı sağlanabildiğini belirtiyor.

Kolon kanserinde robotik cerrahi


“Halk arasında kalın bağırsak kanseri olarak bilinen kolon kanseri, toplumda 50 yaş ve sonrasında sıklıkla görülebiliyor.

Tüm kanser türleri arasında üçüncü sırada yer alan kolon kanserinde genetik faktörler önemli rol oynuyor.Diğer kanser türlerinde olduğu gibi kolon kanserinde de erken teşhis oldukça önemli. Bu nedenle yılda bir kez dışkıda yaptırılacak olan kan testi ve bu testin sonucuna göre yapılacak kolonoskopik inceleme kolon kanserinin erken teşhis edilmesine yardımcı olur. Kolon diye adlandırılan kalın bağırsak, yaklaşık iki metre uzunluğundaki sindirim sisteminin ince bağırsaktan sonra gelen kısmıdır. Erkeklerde ve kadınlarda yaklaşık aynı sıklıkta görülen kolon kanserinin ileri safhalarında bağırsakta tıkanma ve ciddi kanamalar görülebilir. Ayrıca şiddetli karın ağrıları, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk, kabızlık ya da ishal gibi sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir.”

Erken teşhis için dikkat edilmesi gerekenler

“Kolon kanserinde genetik faktörler önemli rol oynuyor, yani ailesinde kolon kanseri geçmişi olan kişilerin daha dikkatli olması gerekiyor. Düzenli kontrollerden geçmek kanserin erken teşhisine yardımcı olur. Bunun dışında farklı kanser türlerine yakalanan, Gardner Sendromu ve ailesel Polipozis hastalığı gibi kalıtsal hastalıkları da kolon kanseri riski oluşturabilir. Kolon ve rektum kanserlerinin teşhisinde kolonoskopi yönteminden faydalanılır. Kolonoskopi kolon kanserinin en etkili tanı yönetimidir. 40 yaşından sonra yılda bir kez dışkıda gizli kan testi ve özellikle riskli bireylere kolonoskopik inceleme yapılması kolon kanserine yakalanma riskini düşürebilir.”

Kolon kanserinde robotik cerrahiden faydalanılır

“Kolon kanseri tedavisi cerrahi yöntemlerle özellikle robotik cerrahi yöntemiyle başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Ameliyatla bağırsaktaki tümörlü kısım çıkarılması gerekmektedir. Robotik cerrahi, cerrahın mekanik cerrahi kolları kumanda eden bir konsoldan 3 boyutlu kamera sistemi ve el hareketlerini bire bir taklit eden cerrahi enstrümanlar kullanarak yapılan ameliyatlardır. Robotik cerrahi sistemi,kapalı teknik olarak bilinen laparoskopik cerrahiye benzer ve bazı yönleriylede avantaj sağlar. Çünkü robotik cerrahidelaparoskopik cerrahinin aksine ameliyat bölgesinde 2 boyutlu değil 3 boyutlu full HD görüntü ile yüksek çözünürlük ve büyütme sağlamasıdır. Ayrıca cihazın en önemli özelliği dar alanlarda hareket kabiliyeti ve cerraha fazladan robotik bir el imkanı sunmasıdır.”
Robotik cerrahiyle iyileşme süreci daha hızlı ve ağrısız olabilir.

Doç. Dr. Bahadır Ege “Robotik cerrahide kullanılan kesiler 1 cm’den bile daha küçük olur. Hastaların hastanede kalma süresi kısalır, ameliyat sonrası ağrılar azalır ve bağırsak fonksiyonları çok daha kısa süre içinde normale döner. Küçük kesiler sayesinde enfeksiyon riski de azalır. Robotik cerrahi ameliyatta kanamayı ihtimalini en aza indirir. Kısacası robotik cerrahi, ameliyatlarda hem cerraha hem de hastaya çok sayıda ileri teknolojik imkanlar sunan teknolojik cihazlar arasındadır.”

Haberin Devamı

Doç. Dr. Bahadır Ege

Kolon kanserinde robotik cerrahi

Yazarlar