Estetik Kulaklarınızı saklamayın!

Kulaklarınızı saklamayın!

26.04.2017 - 14:08 | Son Güncellenme:

En sık görülen sorunlardan biri olan kepçe kulak sorun olmaktan çıkıyor...

Kulaklarınızı saklamayın

Kulak, yüz estetiğinde ahengi sağlayan tamamlayıcı unsurlardan birisidir. Toplumda en sık görülen şekil bozukluklarının başında gelen kepçe kulak ise, kişilerin psikolojisini ve toplumsal iletişimlerini, diğer estetik problemlere göre en fazla etkileyen ciddi bir genetik problemdir.

Haberin Devamı

KBB ve Yüz Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu, ’’Kulağın çok özel kıvrımlı bir yapısı vardır. Kepçe kulak oluşmasına kabaca iki farklı faktör yol açmaktadır. Bunlardan ilki kulağın kıvrımlarının yetersiz açılanmaya sahip olması, ikincisi ise kulak kıkırdaklarının normalden daha büyük ve derin olmasıdır. İki farklı durum için uygulanması gereken cerrahi teknikler de birbirinden farklıdır’’ sözlerinin ardından konu ile ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu.

Sosyolojik araştırmalar gösteriyor ki…
KBB ve Yüz Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu, “Yapılan birçok sosyolojik araştırma, çocukluk yıllarında ve okul döneminde arkadaşları tarafından kulakları nedeniyle alay konusu olan öğrencilerin okul başarısının azaldığı ve okuldan uzaklaşma eğiliminde olduğunu göstermektedir. Kadınlarda saç kullanma özgürlüğünü kısıtlayan kepçe kulaklar, erkeklerde ise genelde uzun saç kullanma eğilimi yaratıyor, ve saçları ile kulaklarını kamufleetmek zorunda kalıyorlar’’ diyerek kozmetik bir problem olan kepçe kulak konusunda yorumlamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Kesmeden ve kanamasız ameliyat yöntemi
Kepçe kulak cerrahisi ile ilgili özel olarak bilimsel çalışmalar gerçekleştiren KBB ve Yüz Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu, kesmeden ve kanamasız bir yöntemle gerçekleştirilen kepçe kulak ameliyatları hakkında yararlı bilgiler verdi. Kayabaşoğlu, “Kepçe kulak cerrahisi için tarih boyunca 200’den fazla cerrahi teknik tarif edilmiştir. İplerle yapılan ve kesmeden uygulanan teknik de bunlardan biridir.

Kesmeden ya da kanamasız yapılan ameliyatlarda, kulağın arkasından açılan küçük delikler vasıtasıyla kulağı şekillendirmek amacıyla kulağa cerrahi ipler yerleştiriyoruz. Yaklaşık 15 dakika süren bu işlem sonrasında kulakta şişlik ya da morluk oluşmaz. İyileşme süresi de klasik yönteme göre daha kısa sürüyor.

Kulak, ameliyat sonrasında ilk 3 gün pamuklardan oluşan yumuşak bir yatak içinde sarılı şekilde kapalı tutuluyor. Daha sonrasında kulak tamamen açılıyor ve bir hafta süresince sadece gece uyurken başa sarılacak bir elastik bandaj uygulaması ile uyunması tavsiye ediliyor” dedi.

Haberin Devamı

Yaşı küçük olanlar çok avantajlı
KBB ve Yüz Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu, kesmeden ve iplerle yapılan kepçe kulak ameliyatlarında yaşı küçük olan hastaların, yetişkinlere oranla daha avantajlı olduğunun altını çizerek,’’Kepçe kulak ameliyatları için en ideal yaş çocukların pansumanlara uyum gösterebilecekleri ve okula başlamadan önceki dönem olan 5¬-6 yaşlardır.

İplerle ve kesmeden yapılan kepçe kulak ameliyatı, genellikle yaşı küçük olan bu nedenle de kıkırdak dokuları henüz sertleşmemiş hastalarda daha etkili olmaktadır. Kıkırdak dokular çok sert ve kalın ise kulağa yerleştirilen iplerin gücü zamanla yetersiz kalabilir ve kulaklar eski haline geri dönebilir.’’ ifadesinde bulundu.

En önemli kriter: hasta seçimi
KBB ve Yüz Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu, klasik teknik ile kesmeden yapılan tekniği karşılaştırdığı çok geniş çaplı özel bir çalışması olduğunun altını çizerek, “Çalışmalarım sonucunda kepçe kulak ameliyatlarında başarı için, doğru hastaya doğru tekniğin seçilmesinin en önemli kriter olduğunu söyleyebilirim.

Haberin Devamı

Her tekniğin avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Dolayısıyla herhangi bir teknik için diğerlerinden daha iyi demek doğru olmaz. Farklı hastalar ve kulaklar için en doğru teknik, birbirinden farklı olabilmektedir. Bu nedenle tüm teknikleri çok iyi bilmek ve hangi hasta için hangi tekniği tercih etmek gerektiğine karar vermek başarılı bir sonuç için çok önemli’’ açıklamasını yaptı.

Yazarlar