Genel Sağlık Makat çatlağı tedavisi

Makat çatlağı tedavisi

27.03.2017 - 10:07 | Son Güncellenme:

Kolorektal Cerrahi ve Proktoloji (bağırsak ve makat hastalıkları) alanında görev yapan Prof. Dr. Korhan Taviloğlu sizler için makat çatlağı; diğer adıyla anal fissürünbotoks ile ameliyatsız tedavisini anlattı.

Makat çatlağı tedavisi

“Botoksenjeksiyonu birçok tıbbi hastalığın tedavisinde kullanıldığı gibi makat çatlağı veya anal fissür tedavisinde de, 1994 yılından beri yaygın olarak kullanılıyor. Çatlak olan makat bölgesinde iç makat kasına (internal anal sfinkter) Botulinum toksini enjekte edilir.Botoks veya botulinum toksini 2-6 ay süre ile iç makat kasında geçici felç oluşturur.

Bu dönemde makatta oluşan gevşeme ile dışkı daha rahat geçer ve makat çatlağı yada yırtığı vücut tarafından iyileştirilir. Bu sürenin sonunda hasta diyetine dikkat ettiğinde Botoks enjeksiyonunu tekrarlamak gerekmez, ancak değişik çalışmalarda, Botoks tedavisi sonrasında % 50 civarında nüks geliştiği bildirilmiştir.”

Makat çatlağı tedavisi
Botoksla makat çatlağı tedavisinin avantajları nelerdir?
“Makattaki çatlak ameliyatında sfinkterotomi adı verilen iç makat kasının kesilmesi işleminin uzun vadede gaz veya dışkı tutamama (bağırsak inkontinensi) gibi yan etkilerinden kaçınmak için geçici felç yaratan Botoks uygulaması, yaygın olarak gündeme girmiştir. Bu işlemin en önemli avantajı ameliyat gerektirmemesi ve bir aşı gibi muayenehane veya poliklinik koşullarında uygulanabilmesidir. İşlemin hemen ardından normal yaşantıyahiç ara vermeden devam edilebilir.”

Makatta çatlağında Botoks tedavisinin başarı oranı nedir?
“Genellikle, makatta çatlak durumunda hastaların %70-75’inde botoks tedavisi ile tam başarı, %20’sinde kısmi başarı (yakınmaların yarı yarıya azalması) elde edilir. Makatta çatlak sorunu olan hastaların %5-10’unda ise botoks tedavisi etki etmez.”

Botoksla makat çatlağı tedavisi kimlere uygulanmaz?
“Botoks ile makat çatlağı tedavisi gebelere, emziren annelere, 18 yaşın altında olanlara ve 70 yaşın üzerindeki hastalara tavsiye edilmez.”

Botoks ile makat çatlağı tedavisinde nöbetçi meme kaybolur mu?
“Hastaların büyük bir çoğunluğu nöbetçi memeden rahatsız olurlar ve Botoks tedavisi ile bunun kaybolacağı ümidine kapılırlar. Botoks makat kasında belirgin bir gevşeme sağlayarak makat çatlağının bulgularının düzelmesine neden olur, ancak nöbetçi meme kaybolmaz ve aynen yerinde kalır. Nöbetçi meme sadece ameliyat ile yok olabilir.”

Botoksile makat çatlağı tedavisi başarısız olursa ne yapılır?
“Makatta çatlak nedeni ile yapılan Botoks uygulamasından sonra, hastanın yakınmalarında 30 gün içinde bir düzelme olmazsa, kısmi başarı elde edilen yani yakınmaların yarı yarıya azaldığı hastalarda, ikinci bir seans Botoks uygulaması yapmak gerekebilir. Bu seanstan sonrada başarı elde edilmezse, cerrahi girişim veya ameliyat önerilir.”

Makat çatlağının tekrarlamaması için ne yapılmalı?
“Kabız olmamak için düzenli sağlıklı besinler tüketilmeli (sebze, meyve ve özellikle baklagiller) ve bol su (günde en az 8-10 bardak veya 2 Lt) içilmelidir. Bunlara ek olarak yapılacak düzenli spor aktiviteleri (örneğin yürüyüş) önerilebilir. Kahve ve alkol tüketimi azaltılmalıdır. Bu önlemlerle dışkılama alışkanlığı düzenlenebilir. Diyete dikkat edilmediği takdirde, makat çatlağınınortalama % 50 oranında tekrarladığı bilinmektedir. Ancak, bahsedilen diyete dikkat edildiği takdirde makat çatlağının nüks etme oranının %20 oranına dek azaltılabildiği bilinmektedir.”

Makat çatlağı olanların uzak durması gereken aktiviteler?
“Motosiklete, bisiklete veya ata binme, vücut geliştirme sporu (ağırlık kaldırma), mekik çekme, köprü kurmak ve aşırı ıkınmaya neden olan tüm sporlar makat çatlağı hastalarına sorun oluşturur. Yürüyüş veya koşu yapılmasında bir sakınca yoktur. Yüzme ile birlikte makat çatlağının düzelme gösterdiği bilinmektedir."

Yazarlar