Kadın Sağlığı Menopoz nedir? Menopoz belirtileri nelerdir?

Menopoz nedir? Menopoz belirtileri nelerdir?

15.06.2017 - 16:18 | Son Güncellenme:

Özellikle ileri yaşlardaki kadınları endişelendiren menopoz nedir? Menopoz belirtileri nelerdir? Menopoz dönemi hakkında bilmek isteyeceğiniz her şeyi burada bilebilirsiniz. İşte menopoz hakkında ayrıntılı bilgiler...

Menopoz nedir Menopoz belirtileri nelerdir

Menopoz, ileri yaş kadınların en büyük korkulu rüyalarından biri. Genellikle 45 - 55 yaş arasında görülen menopoz nedir? Belirtileri nelerdir? Birçok sorunu da beraberinde getiren menopoz, bütün kadınlar tarafından endişeyle karşılanıyor. Birçok kadını zorlayan en büyük sorunlardan biri menopoz nedir sorusuna doğru cevabı verebilmek.

Haberin Devamı

Menopoz nedir?

Menopoz nedir sorusuna cevap vermek için öncelikle menopozun ne olmadığına açıklık getirelim. Menopoz kadınlarda yaşlılık döneminde ortaya çıkar evet ama asla bir yaşlılık belirtisi değildir. Daha çok olgunluk dönemi olarak adlandırılması gereken menopoz, adet döneminde meydana gelen kanamanın tükendiğini gösterir. Bu dönemlerde yumurtalıklarda östrojen hormonu işlevini azaltır ve kısa bir süre sonra da tamamen durur. Menopoz çoğu zaman depresyonla karıştırılabilir. Bu yüzden uzun adet kesintileri yaşayan 35 yaş üstü kadınların, sonradan oluşabilecek problemlere karşı mutlaka doktora gitmesi gerekmektedir. Aynı zamanda 35 yaş üstü kadınlar menopoz nedir sorusu hakkında detaylı bir araştırma içine girmeli, gerekirse menopoz hakkında doktora danışmalıdır. Önceden konu hakkında bilinçli olmak, menopoz dönemlerinde yaşanabilecek problemlerin üstesinden gelme konusunda yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

Menopoz yaşı kaçtır?

Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de menopoz yaşı 45 yaş üstü grubu kapsıyor. Uzmanların yaptığı araştırmalara göre menopoz yaşı ülkeden ülkeye değişim gösteriyor bu da menopoz yaşının kalıtımsal olabileceğini gösteriyor. Öte yandan eğer 35 yaş altı kadınlarda adet kesilmesi yaşanıyorsa, buna erken menopoz dönemi deniyor. Menopoz 35 yaşından evvel yaşanabildiği gibi bazı durumlarda 55 yaşından sonra da ortaya çıkabiliyor. Uzmanlar 55 yaş üstü kadınlarda yaşanan menopoz dönemlerinin rahim kanserine kapı açabileceğini dile getiriyor.

Menopoz belirtileri nelerdir?

Dengesiz ve ağrılı geçen adet dönemleri, menopozun başlangıcı olarak kabul edilebilir. Çünkü düşen östrojen sayesinde vücutta birtakım değişiklikler meydana gelir. Bazı kadınlarda sadece adet kesilmesi görülürken, bazı kadınlarda bunun yanında başka belirtiler de görülür. 45 yaşını aşan kadınlar, bu belirtilerin üzerinde psikolojik nedenler aramadan önce doktora danışmakta fayda var. Çünkü bu tip belirtiler kalp hastalıklarına yol açabilir.

Menopozun başlıca belirtileri: Sıcak basması, uykusuzluk, çarpıntı, sinir, unutkanlık, yorgunluk, eklem ağrısı, ani duygu değişimleri, vajinal kuruluk, cinsel ilişkide ağrı, konstantrasyon bozuklukları

Haberin Devamı

Menopoz ve cinsellik

Menopoz dönemine girmiş bir kadının vücudundaki değişimler yüzünden cinsel organında atrofik değişimler olabilir. Bu değişimler yüzünden cinsel ilişki sırasında ağrı ve kanama şikayetleri görülebilir. Fakat bu şikayetler doktora danışıldığı takdirde tedavi edilebilir.

Menopoz döneminde kadının cinsel hayatında yaşanan değişiklikler:

İlişki sırasında ağrı
Vajinada kuruluk
Orgazm yaşamada zorluk
Genital bölgede duyarlılığın azalması
Cinsel istekte azalma

Menopoz döneminde gerçekleşen değişikliklerin asıl sebebi azalan östrojen hormonudur.

Menopoz döneminde rahim kanserine dikkat!

Vücudun değişen yapısıyla menopoz bazı hastalıkları da beraberinde getirebilir. Bu yüzden menopoz dönemine giren kadınlar oluşabilecek hastalıklara karşı mutlaka 6 ayda bir jinekolojik muayene yaptırmalı ve yıl da bir kez de olsa smear, mammografi ve hormonal testleri aksatmamalıdır.

Yazarlar