Menopoz sonrası ağırlık kazanımı

Haberin Devamı

40-50 yaşları arasında menopoz ile de bağlantılı olarak her zamanki ağırlığınızı korumanın zorlaştığını fark edebilirsiniz. Menopoz sonrası dönem, kiloların kalça ve bacaklardansa özellikle abdomen bölgesinde biriktiği ve ağırlık kaybetmenin zor olduğu bir dönemdir.
Birçok kadın için, kiloda artış menopoz öncesi dönemde başlamakta ve menopoza doğru artmaktadır.

Ortalama olarak, kadınlar bu dönemde 1 yıl boyunca kilo almaktadırlar. İstenmeyen kiloları vermek için sağlıklı yeme davranışlarına dikkat etmek, aktif bir yaşam stili ve her şeyi yolunda tutmak için biraz çaba gerekmektedir.

Menopoz sonrası ağırlık kazanımının nedenleri

Menopoz ile ilişkili olarak değişen hormon düzeyleri ağırlık kazanımının tek nedeni değildir bunun yanında değişen vücut düzeninde yaşlanma ve yaşam tarzı faktörleri de büyük rol oynamaktadır;

• Daha az egzersiz yapma: menopoza giren kadınlar diğer kadınlara göre daha az egzersiz yapmaya eğilimlidirler bu da kilo artışına sebep olur.

• Daha çok yemek yeme: daha çok yemekten kasıt; daha çok kalori alarak bunların yağa çevrilmesi ve enerji için harcanmamasıdır.

• Daha az kalori yakma: yaşınız arttıkça ihtiyaç duyduğunuz kalori azalmaktadır çünkü yaşlanma ile beraber kasın yerini yağ almaktadır ve kaslar yağlara göre daha çok enerji harcar. Böylece vücudunuzda daha az kas ve daha çok yağ olursa, metabolizmanız yavaşlamaya başlar.

Menopoz döneminde size yardımcı olacak besin takviyeleri nelerdir?

Kilo almayı engellemek ya da aksine kilo vermek için neler yapabilirsiniz?

Yaşınız ilerledikçe kilo almaktan kaçınmak için sihirli bir formül yoktur. Her yaşta sağlıklı kilonuzu sürdürmek için yapmanız gerekenler aynıdır; her yediğinizi gözlemleyin ve hareket edin.

• Fiziksel aktivitenizi arttırın. Aerobik egzersiz metabolizma hızınızı arttırarak ve yağların yakılmasına yardımcı olur. Güç egzersizleri, kas dokusunu arttırarak metabolizmanızı hızlandırır ve kaslarınızı güçlendirir. Formal bir egzersiz programına başlamadan da fiziksel olarak daha aktif olabilirsiniz. Hareket etmek zorunda olduğunuz ve sevdiğiniz işlerinize daha çok zaman ayırın. Örneğin daha çok bahçe işleri yapabilir ya da dans edebilirsiniz. Uzun yürüyüşlere çıkabilir ya da bisiklet sürebilirsiniz. Genellikle günlük en az 30 dakika ya da daha fazla aktif olmayı hedefleyin. Artan fiziksel aktivite, güç egzersizleri de dâhil, yaşınız ilerledikçe sağlıklı bir vücut kompozisyonu sürdürmek için (daha çok kas kütlesi daha az yağ kütlesi) tek başına önemli bir faktördür.

• Aldığınız kaloriyi azaltın. Yediğiniz yiyeceklere dikkat edin ve günlük tükettiğiniz kaloriyi yavaşça azaltmaya çalışın. Çoğunlukla meyve ve sebzelerden oluşan çeşitli besinleri içeren bir diyetle kalorileri azaltabilir ve kilo verebilirsiniz. Fakat kalori alımınızı bir anda çok düşürmemeye dikkat edin yoksa vücudunuz enerjiyi korumak için ekstra kilo alımı ile cevap verir. Metabolizmanız yaşınız ilerledikçe yavaşladığı için, orta yaşlarınızdan-40 yaşlarının sonlarına kadar ideal kilonuzu korumak için günlük yaklaşık 200 kalori azaltmanız gerekmektedir. Eğer sadece acıktığınızda ve sadece açlığınızı gidermek için yemek yiyorsanız bu bir problem olmaz.

• Diyetsel yağ miktarınızı azaltın. Yüksek yağlı besinleri fazla miktarda tüketmek aşırı kalori almanıza neden olabilir ve bu da kilo alımı ve obeziteye neden olur. Yağ alımınızı günlük aldığınız enerjinin %20-35’i ile sınırlayın. Yağ alımınızı yağlı tohumlar, zeytin, kanola ve yer fıstığı yağları gibi sağlıklı kaynaklardan almaya çalışın.