Sağlıklı Beslenme Obezite ölüm riskini arttırıyor

Obezite ölüm riskini arttırıyor

08.06.2017 - 16:42 | Son Güncellenme:

Dünya’daki ölümlerin nedenlerinin beşinci sırasında fazla kilo ve obezitenin yer aldığına dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Yasemin Bekmezci, kilosu olması gerekenin iki kat ve üzerinde olan kişilerde ölüm riskinin 12 kat arttığını söyledi.

Obezite ölüm riskini arttırıyor


Obezite, kalp-damar hastalıkları, inme, hipertansiyon, meme, prostat ve kolon başta olmak üzere birçok kanser türü, Tip 2 diyabet, osteoartrit, safra kesesi hastalıkları, gastroözafagial reflü, uyku apnesi ve solunum yetmezliği gibi hastalıkların görülme sıklığını artıran ciddi bir risk faktörü. Tek başına yarattığı sorunların yanı sıra, ölümle sonuçlanabilecek birçok hastalık açısından da risk oluşturması, obezitenin önemini daha da artıyor.

Haberin Devamı

Bel çevresinde biriken yağlar tehlike yaratıyor

Vücuttaki fazla yağın özellikle bel çevresinde birikmesinin hastalık riskini artırmada daha etkili olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Yasemin Bekmezci, bel çevresi ölçümünün kadınlarda 80 cm'in, erkeklerde 94 cm'in altında olması gerektiğine işaret ediyor.

Hareket etmek şart

Aşırı ve yanlış beslenmenin yanında fiziksel aktivite yetersizliği bugün dünya genelindeki obezite salgınının en önemli nedenini oluşturuyor. Egzersiz ve hareketli bir yaşam sürmenin fazla kilonun önlenmesinin yanı sıra, kardiyovasküler hastalıklardan korunma açısından da gerekli olduğunu anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Yasemin Bekmezci sözlerine şöyle devam ediyor: “Obeziteyle ilişkisi olduğu belirlenen 300’den fazla farklı gen bulunuyor. Genetik olarak yağlanmaya müsait yapısı olan kişiler, aynı zamanda yanlış besleniyor ve hareketsiz bir yaşam sürüyorsa kilo almaları ve obezite kaçınılmaz oluyor.”

Haberin Devamı

BKI 30’un üzerindeyse dikkat!

Kilo problemiyle yüzleşip harekete geçilmesi gerektiğini gösteren ilk işaret beden olan kitle indeksi (BKI), obezitenin tanımlanmasında kullanılan en basit ölçüm Beslenme ve Diyet Uzmanı Yasemin Bekmezci, sözlerine şöyle devam ediyor: “ BKI’ni tespit etmek için kilo ölçümünün, boy ölçümünün karesine bölünmesi gerekiyor. Bulunan sonuç 20-25 arasında ise normal beden ağırlığında, 25-30 arasında ise hafif kilolu, 30 üzerinde ise çeşitli derecelerde obezite sınırlarında olunduğunun göstergesidir.”

Ancak, BKI ölçümü ile vücut yağ oranlarının birlikte değerlendirilmesi gerektiği ve bunun için profesyonel görüşüne ihtiyaç duyulduğunu hatırlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Yasemin Bekmezci, “çözüm için öncelikle bir sağlık muayenesinden geçilmesi gerekiyor. Kilo almaya neden olan etkenler araştırılmalı, aile öyküsü, yaşam tarzı incelenmeli ve beslenme ile ilgili konularda da yol haritası belirlenmeli” diyor.

Yazarlar