Ofis çalışanlarının karşılaştığı fiziksel sorunlar ve çözüm önerileri

Gelişen teknoloji ile birlikte, işlerin bilgisayarlar yardımıyla uzaktan halledilebilmesi, çalışanların fiziksel iş yükünü azaltarak büyük bir kolaylık sağladı. O kadar ki, artık ofis denilen küçücük bir odadan dünyanın dört bir yanına ulaşabiliyoruz. Ancak, çalışanlar için bu durum buz dağının sadece görünen tarafıdır. Çünkü sürekli masa başında çalışmak, kişinin hareketinin azalması demektir ki, hareketsizlik vücudumuzun başına gelebilecek en kötü durumlardan birisidir. Hele bir de yanlış oturma, düzgün olmayan vücut duruşu da buna eklenirse birçok sağlık sorunu ile karşı karşıya kalabiliriz.

Haberin Devamı


Peki, ofis çalışanları en çok hangi sağlık sorunları ile karşılaşmaktadırlar? Yapılan bir araştırmada meslek hastalıklarının yüzde 35'inin kas iskelet sistemi kaynaklı olduğu saptanmış. Boyun ve bel ağrıları ise ilk sırada geliyor. Önlem alınmaması durumlarında, basit kas ağrısı sendromları fıtığa ilerleyebilmektedir. Bunların dışında özellikle el ve kollardaki tendon hasarları ve sinir sıkışmaları da sık görülmektedir.


Yoğun kent yaşamını bir kenara bırakıp, hayatını küçük bir sahil kasabasında sürdürmeyi hayal etmeyen var mıdır acaba? Umarım bir gün gerçekleşir, ancak o gün geldiğinde sağlıklı olmak da en az bu hayalin gerçekleşmesi kadar önemli olmalı. İşte bu yüzden tüm masa başı çalışanları için derlediğim aşağıdaki önerileri uygulamanızı tavsiye ederim.


Öncelikle oturma pozisyonunuzu mutlaka düzeltmeniz gerekir. Uzun süre sabit kalmayın, pozisyonunuzu sürekli değiştirin. Mümkün olduğunca dik oturun. Bel sorunlarını azaltmak için koltuğunuzun arkasına bel desteği koyun. Destek olmadan uzun süre oturmak bel ağrısını arttırır. Masanın altında, yerde ya da koltuğunuzun altında ayaklarınızı koyabileceğiniz 20-30 cm'lik bir yükselti sağlayın. Bu, bele binen yükü azaltır.


Masa başında çalışırken duruş bozukluklarınızın önüne geçmenizi sağlayacak ürünler nelerdir?


Boyun sağlığı açısından, bilgisayar ve masa ayarı iyi yapılmalıdır. Ekran göz hizasında, klavye ve mause gövdenize yakın olmalı, dirsekler 90 derece olacak şekilde masa ayarı yapılmalıdır. Sinir sıkışmalarını önlemek için kolu ve el bileğinizi masaya fazla dayamayın.

Haberin Devamı


İş yerinde yapabileceğiniz egzersizler: (Saat başı 1-2 dakikanızı ayırmanız yetecektir )


• Başınızı yavaşça, öne, arkaya ve yanlara doğru eğin, hafifçe gerdirip dinlendirin.
• Omuzlarınızı, öne ve arkaya doğru dairesel hareketlerle çevirin.
• Kollarınızı başınızın üstünde birleştirip 5 sn geriye doğru esnetin, sonrasında kollarınızı arkada birleştirin, göğsünüzü öne doğru ittirirken omuzlarınızı 5 sn gerdirin.
• Dirseklerinizi açın, gerdirin ve kapatın, el bileklerinizi dairesel hareketlerle çevirin.
• Ellerinizi açıp kapayın, sallayın.
• Ayak bileklerinizi aşağı yukarı ve dairesel hareketlerle çevirin.
• Ayakta iken belinizi yanlara ve geriye doğru hafifçe esnetin.
• Her fırsatta kalkıp yürüyün, mümkünse asansör yerine merdivenleri kullanın.


İş saatleri dışında ise haftada en azından 2 gün düzenli olarak yapabileceğiniz bir spor ya da egzersiz türü çok faydalı olacaktır. Alternatif egzersizlerden yoga, denge ve konsantrasyonu arttırır, stresi azaltır. Tai-chi, dengeyi artırır, yaşlılarda düşmeyi azaltır, psikolojik destek sağlar. Pilates ise Tai-chi gibi yavaş ve bilinçli, yoga gibi derin ve yoğunlaştırılmış bir egzersiz türüdür. Basit bir minder ve top ile yapılabilmektedir. Fiziksel gücü, esnekliği arttırır, duruş bozukluklarını giderir.

Haberin Devamı

Aerobik ve fiziksel aktivite yapmanızı kolaylaştıracak ürün önerileri?