Panik atakta nasıl beslenmeliyiz?

Haberin Devamı

Gerek fiziksel gerekse ruhsal hastalıklarda vücut kimyası değişir, metabolizma farklılaşabilir. Panik ataklar böbreküstü bezlerimizden yüksek miktarda "Adrenalin ve Kortizol" salgılatır. Ataklar sırasında oluşan çarpıntı, terleme, ateş basması, tansiyon yükselmesi, nefes darlığı, her şeyi sisli görme durumları bu hormonların yaptığı fizyolojik etkilerdir.

Yeme, içme davranışımız da panikataklarla yakından ilgilidir. Örneğin; uzun süre aç kalmak kan şekerini düşürür, düşen şekeri normale çıkarmak için böbrek üstü bezlerimizden "Adrenalin, kortizol, büyüme hormonları" salgılanır.

Bu hormonlar, depolarımızdaki yağlardan, proteinlerden şeker üretmeye çalışır. Bu arada çarpıntı, ağız kuruluğu, terleme, sinirlilik gibi durumlar ortaya çıkar. Panikli bir insan normal olan bu durumu hemen panikatak olarak değerlendirir ve korkuya kapılır.

Korkuyla beraber adrenalin daha da yükselir ve gerçek panik başlayabilir veya yemek sonrası alınan gıdaların hazmı için mideye daha çok kan pompalanmaya başlar. Panikataklı biri kalbine çok duyarlı ve odaklı olduğundan bunu hisseder.

Çarpıntıyı panik başladı diye düşünür ve korkar. Oysa bu da fizyolojik, normal bir durumdur. Dolayısıyla açlık-tokluk durumumuz, ne yiyip-içtiğimiz panik ataklarımızla yakından ilişkilidir.

Panik atağı tetikleyenler:
Koyu çay
Kahve
Kolalı içecekler
Alkol (başlangıçta rahatlatır sonraları paniği artırır)
Aşırı sigara içimi
Aşırı yemek yemek
Tatlı yiyecekler (bunlar kan şekerini birden yükseltir.Direkt glukoz içeren yiyecekler kan şekerini birden yükseltiğinden şekeri düşüren İnsülin hormonunu aşırı salgılatır ve kan şekerini birden düşürüp paniğe sebep olabilir)
Düzensiz ve tek yönlü beslenmeler
Uzun süre aç kalmak
Yemeklerden sonra hemen uyumak (özellikle ağır yemeklerden sonra...)
Vitaminden yoksun yiyecekle beslenmek
Aşırı ve hızlı kilo vermek
Rejim amaçlı iştah kesici ilaçlar da paniğe ve depresyona sebep olabilir

Öneriler:

Mevsimsel besinleri tercih edin...

Yemeklerde mutlaka sıvı yağ kullanılmalı. Yağı kesinlikle yakmamalıyız. Hatta sebzeleri buharda pişirip, üzerine zeytinyağı gezdirmek daha sağlıklıdır.

Panik atakta, değişik firmaların çıkardığı ve üzerinde relax yazan bitki çaylarından (melisa, papatya gibi) günde toplam üç fincan içilebilir.

B vitaminlerinin sinir sistemini güçlendirdiği ve beyindeki serotonini artırdığı, adet öncesi gerilimi azalttığı bilinmektedir. Bu nedenle kepekli buğday ekmeği yemek, mercimek, nohut, fasulye, bezelye, barbunya tüketmek faydalıdır.

Günde 5 adet değişik ve özellikle mevsimde olan meyveleri tercih edebilirsiniz.
Panik ataklar kontrol altına alındıktan sonra günde bir adet kahve içilebilir.
Omega 3 ve omega 6 dan zengin olan Ton ve Somon balıkları tercih edilebilir.

Panik atak sorununuzu çözmeye yardımcı ürün için Tıklayınız…