Tek başına tüketilmeyen genellikle ana yemeklerin yanında verilen pilav genellikle ülkemizin neredeyse gelenekleşmiş yemekleri arasında yer alır. Sebzeli yapılacağı gibi etli de tüketilen pilav içerisinde fazla oranda kalori bulundurduğundan diyet yapanlar için genellikle önerilmez. Bir pilav aşığı iseniz veya diyet yaptığınız halde pilav tüketmekten vazgeçemiyorsanız size vereceğimiz yöntemlerle pilavın kalorisini azaltıp tüketebilirsiniz. Nasıl mı? İşte pilavın kalorisini en az seviyeye indirecek o yöntemler… Uzmanlar pirincin kalorisini düşürmede en etkili yöntem olarak Hindistan cevizi yağını öneriyorlar. Bunun için yapmanız gerekenler çok basit. Yıkayıp hazırladığınız pirince bir tatlı kaşığı kadar Hindistan cevizi yağı ekleyip kaynamaya bırakın. Pişen pirinci soğuduktan sonra buzdolabında 12 saat bekletin. Çıkardıktan sonra ısıtıp yiyebilirsiniz. Bu şekilde pirincin kalorisini %60 oranında azaltmış olursunuz. Bu yöntemde yalnızca 2 su bardağı pirinç, 5 bardak su ve bir miktar tuz gerekiyor. Buharda pilav pişirmek için malzemelerin bir tencere içinde 10 dakika kadar kaynatın. Daha sonra kaynattığınız pirinci süzün ve beli bir miktar suyu tencerenin içerisinde bırakın. Süzmüş olduğunuz pilavı süzgeçle beraber tencerenin içerisine bırakın. Kapağı kapalı bir şekilde buharda dinlendirin. Lezzetli ve kalorisiz pilavınız hazır. Beyaz pirinci yağsız tüketmek istemeyebilirsiniz ancak esmer pirinçle bu durumu sorun edeceğinizi pek sanmıyoruz. Normal pilavdan tek farkı pirincin esmer olması ve içerisine hiçbir şekilde yağ konulmamasıdır. Pilavı bu şekilde pişirerek hem kalorisini azaltmış hem de sağlıklı beslenmiş olursunuz. Tadı çok yavan gelirse üzerine yoğurt döküp tüketebilirsiniz.