Egzersizler Protein tozu ne işe yarar?

Protein tozu ne işe yarar?

21.08.2017 - 14:58 | Son Güncellenme:

Protein vücut kasları için gerekli olan en önemli yapı taşıdır. Kişiler özellikle spordan sonra protein ihtiyacını büyük oranda karşılayabilmek için protein tozu kullanırlar. Peki, neredeyse bütün sporcuların kullandığı protein tozu ne işe yarar, protein tozu nedir diye merak ediyorsanız işte cevapları…

Protein tozu ne işe yarar

Protein nedir?
Protein vücut dokularının oluşumu ve genel olarak vücudun tamiri ve kendini yenilemesi için gereklidir. Vücudumuz içerisindeki hücreleri sürekli yenilediğinden proteine ihtiyaç duymaktadır. Protein ihtiyacı her gün karşılandığı taktirde hücreler kendini tekrar kolay bir şekilde yenileyebilecektir.

Haberin Devamı

Spor sonrası protein tozu kullanımı nedenleri
Günlük aktiviteler için yediğimiz besinlerin hemen hemen hepsinden protein ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Ancak yoğun spor sonrası vücut yediklerinden yeteri kadar protein alamaz. Eğer spor sonrası vücut yeterli miktarda protein almazsa belirli bir zaman sonra kaslarda yıpranmalar meydana gelebilir. Bu nedenle spor sonrası protein tozu kullanılır.

Kas sistemimizi oluşturan en önemli yapı taşları protein olduğundan protein tozu da bu yönde oldukça destekleyicidir. Protein tozu sadece kaslar için gerekli olan bir şey değilidr. Protein tozları gerekli görüldüğü taktirde belirli hastalıklarda da kullanılmaktadır.

Protein tozu hangi hastalıklarda kullanılır?
Kas kaybına neden olan hastalıklarda
Kemoterapiden sonra hasar gören dokular üzerinde meydana gele yıpranmaları tedavi etmek amacıyla kanser hastalarında kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Protein tozu nasıl tüketilmelidir?
Antreman sonrası enerji kaybı sonrasında oluşan protein açlığı, protein tozu ile giderilebilir. Antrenman sonrası yarım saat içinde protein tozu kullanabilir 30 gramlık tam ölçek tüketebilirsiniz.
80 kilogram üzerinde olanlar ise 40 ila 60 gram kullanabilirler. Daha yüksek dozlarda almanın vücut için hiçbir faydası yoktur.

Antrenman sonrasında ilk 2 saat içerisinde yapılacak en sağlıklı hareket, protein, karbonhidrat ve sağlıklı yağ içeren bir öğün almaktır.

Vücut uyku esansında da hücre yenilemesi gerçekleştirdiği için uyumadan birkaç saat evvelde protein tozu kullanılabilir. Yatmadan önce saf protein kullanmak hücre yenilemesini hızlandırır ve kas yapımına yardımcı olur.

Protein tozu kontrolsüz bir şekilde tüketildiğinde vücuda çeşitli zararlar vermektedir. protein tozu zararları ise şu şekildedir,

Protein tozu zararlı mıdır?

Protein tozu bir ilaç olarak görülmemelidir. Ve bir uzman kontrolünden geçmeden asla kullanılmamalıdır.

Kaliteli ürün kullanıldığında (%90 ve üzeri proteinden oluşan) doğrudan bir zarar verdiği görülmemiştir. Tıp kayıtlarında protein tozuyla alakalı kayıtlı vaka bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

Günlük dozdan fazlasını kullandığınız sürece vücut bir takım olumsuz belirtiler gösterecektir.

Yazarlar