Yaşam Ramazan Bayramı'na neden Şeker Bayramı denir?

Ramazan Bayramı'na neden Şeker Bayramı denir?

23.06.2017 - 12:04 | Son Güncellenme:

Ramazan bayramı ile ilgili bir tartışma konusu: Ramazan Bayramı'na neden Şeker Bayramı denir? Bayramın yaklaştığı şu günlerde bu konuya açıklık getiriyoruz. İşte Ramazan Bayramı'na neden Şeker Bayramı denir sorusunun cevabı:

Ramazan Bayramına neden Şeker Bayramı denir

Ramazan Bayramı yaklaşırken en çok tartışılan sorulardan biri de Ramazan Bayramı'na neden Şeker Bayramı denir sorusu. Bazen doğrusunun Ramazan Bayramı olduğu savunulurken bazı durumlarda da Şeker Bayramı'nın daha doğru bir tanım olduğu düşünülüyor. Peki işin aslı nedir? Ramazan Bayramı'na neden Şeker Bayramı denir?

Haberin Devamı

Ramazan Bayramı'nın Arapçası

Bu soruya doğru cevap vermek için öncelikle Ramazan Bayramı'nın Arapçasına bakmak gerek. Ramazan Bayramı Arapça'da "eid ul-fitr" anlamına gelir. Tam Türkçesi "iftar bayramı" demektir. Yani Arap ülkelerinde Ramazan Bayramı aslında İftar Bayramı olarak kutlanır. Bunun sebebi de 30 gün boyunca tutulan oruçlar için son kez iftar yapacak olmalarıdır.
Fakat seneler geçtikçe İftar Bayramı, Şükür bayramına dönüştüğü için Türkçe'ye de "şeker" olarak geçmiş. Dolayısıyla da Şeker Bayramı olarak kutlanmaya başlamış.

Osmanlı Etkisi

Ramazan Bayramı'na neden Şeker Bayramı denir sorusuna bir başka cevap ise Osmanlı Dönemi'nden geliyor.
Osmanlı döneminde, Ramazan'ın ilk 15 gününden sonra askerlere tepsilerce tatlı gönderilirdi. Böylece Ramazan Bayramlarında halk da tatlılar yapmaya başladı, çocuklar bayram harçlıklarıyla şeker almaya gitti, hatta çocuklara para yerine şeker dağıtılmaya başladı. Böylelikle bir gelenek haline gelen Ramazan Bayramı'nda şeker alıp verme, zamanla Ramazan Bayramı'na ismini vermiş oldu.

Haberin Devamı

Kısacası Ramazan Bayramı'na Şeker Bayramı denmesinin nedeni tamamen etkileşimden ve geleneklerden kaynaklanıyor.

Peki sizin için hangisi doğru? Ramazan Bayramı mı yoksa Şeker Bayramı mı?

Yazarlar