Sporcular İçin Enerji Dengesi...

Sporcunun vücut ağırlığı sporcunun dayanıklılığını, hızını, gücünü, vücudundaki yağ, kas ve su miktarı sporcunun kuvvetini, çevikliğini ve görüntüsünü etkilemektedir.

Sporcularda sadece vücut ağırlığını değerlendirme yeterli olmamaktadır, aynı zamanda vücuttaki yağ, kas ve su miktarını da göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Bazı spor dallarında özellikle vücut geliştirme, halter gibi sporları yapan sporcuların kas kütleleri daha fazla olmakta ve daha fazla vücut ağılıklarına sahip olmaktadır.


Spor yapmayan bireylerde olduğu gibi, erkek sporcuların yağ miktarları kadın sporcularına göre daha düşüktür. Mesela bir maraton koşucusu veya vücut geliştirme sporcusunun vücut yağ miktarları %6 civarında iken, basketbol oyuncusu ve güreşçinin %6-15 arasında değişebilmektedir. Kadın sporcularda ise spor dallarına göre vücut yağ miktarları %20'ye kadar olabilmektedir. Her ne kadar vücut yağ oranları değişkenlik gösterse de, bu oran erkeklerde %5'in ve kadınlarda %12'nin altına düşülmemesi gerekmektedir.

Haberin Devamı


Sporcular için sağlıklı kilo, sürekli dengede ağırlık olmalı ve sakatlanma, kronik hastalık ve egzersiz performansını olumsuz yönde etkilememelidir. Beslenme uzmanı yardımıyla gerçekçi ve spor dalına, cinsiyete ve boya uygun vücut ağırlığı tespit edilmeli ve olması gereken vücut ağırlığında değilse ve ulaşmak için sporcu spor yaparken ki performansını etkilemeyecek şekilde süre belirlenerek uygun ve istenen kiloya ulaşılmalıdır.


Uygun vücut ağırlığına ulaşmak için:


• Beslenme uzmanının yardımıyla yeterli ve dengeli beslenme programı oluşturun ve vücut ağırlığını azaltmak istiyorsanız; günlük enerji alımını %10-20 oranında azaltarak veya haftada 0.5-1 kg arasında kilo kaybı sağlayacak programlar seçilmelidir.


• Yağ alımı azaltılmalı ve düşük yağlı süt ve süt ürünleri, az yağlı veya yağsız kırmızı et, tavuk ve balık tercih edilmelidir.


• Kepekli ürünler ve kuru baklagil tüketimi düzenlenmeli ve yetersiz alım varsa miktarı arttırılmalıdır.


• Günde en az 5 porsiyon veya daha fazla sebze ve meyve tüketilmelidir.


• Günlük sıvı tüketimini arttırın., sıvı kaybınızın oluşmaması için özen gösterin.


• Gün boyunca 3 ana ve 3 ara öğün tüketmeye özen gösterin, öğün atlamayın, 2-3 saat aralarla besin tüketin.

Haberin Devamı


• Glikojen depolarının sürekliliğini sağlayın ki egzersiz performansınız düşmesin.


• Yemeklerinizi yavaş yiyiniz ve iyi çiğneyin.


• Diyetinize takviye gerekirse, tek başınıza karar vermeyin, bir uzmana danışarak uygun ölçülerde danışarak kullanın, yoksa performansınızı ters yönde etkileyebilir...

İhtiyaçlarınıza yönelik spor aletleri ve fiyatları için Tıklayınız…


UNUTMAYALIM Kİ; uygun vücut ağırlığınıza ulaşmak için müsabaka zamanı dışında veya sezon dışında zaman aralığını seçin...


Hızlı kilo alıp-vermek, istediğiniz başarıyı engelleyebilir ve performansınızın düşmesi sizi hayal kırıklığına uğratabilir...

Sağlıklı ve bol sporlu günler dileğiyle....