Sporcular için temel beslenme-1

Sporcu beslenmesinde en önemli amaç, gerekli performansı sağlamak ve genel sağlık durumunu korumaktır.

Yeterli ve dengeli beslenme kesin bir başarı sağlamaz, fakat sağlıklı beslenme ve yeterli sıvı tüketiminin olmadığında performansta düşüş ve bazı sağlık sorunlarına sebep olduğu bulunmuştur. İyi beslenen sporcu, sağlıklı beslenmeyenlere göre:


• Hastalanma ve sakatlanma riski daha düşük ve beslenme dışında kontrol edilemeyen sebepler sonucu oluşan sakatlanmalarda toparlanma süresi daha kısadır
• Büyüme ve gelişme olması gereken düzeydedir
• Vücut komponentleri (yani bileşimi; vücuttaki yağ ve kas yüzdesi ile miktarları olması gereken ve/veya sınır seviyededir)
• Yapılan antrenmanın etkiliği en yüksek seviyededir
• Üst düzey yoğunlaşma ve dikkat mevcuttur
• Performansları yüksektir.

Haberin Devamı


Sporcular için en uygun beslenme planı; yaş, cinsiyet, vücut kompozisyonu ve yapılan spor dalına göre düzenlenmeli, fakat her ne kadar bireysel de planlansa vazgeçilmez temel beslenme kurallarına da bağlıdır.


Beslenme planı; sporcunun ihtiyaçlarını karşılayacak derecede enerji, besin öğeleri ve yeterli sıvı alımını içermelidir.

Sporcular için güvenilir besin takviyeleri nelerdir? Tıklayınız…




Genel olarak karbonhidrattan zengin, yeterli miktarda protein, vitamin, mineral ve yağdan gelen enerji spor yapmayan bireylere göre daha az miktarda içerecek şekilde planlanmalıdır.
Egzersiz sırasında dinlenme durumuna göre daha fazla enerji harcanmaktadır ve bu yüzden enerji düzeyi iyi ayarlanmalıdır. Kasların daha güçlü kasılması, kalp atımının daha hızlı olması, kanın daha hızlı pompalanması ve gerekli yerlere yeterli derecede oksijen ve besin öğeleri iletmesi ve akciğerlerin daha fazla çalışması enerji ihtiyaçlarının artışına neden olmaktadır. Yani vücudu arabaya benzetirsek, yeterli ve kaliteli yakıt ile maksimum performans sağlanabilmektedir.


Sağlıklı ve bol sporlu günler dileğiyle...