Egzersizler Stresi azaltmak için 8 yoga hareketi

Stresi azaltmak için 8 yoga hareketi

25.01.2017 - 13:52 | Son Güncellenme:

Tüm günün yorgunluğu gün sonunda strese neden olması, özellikle yeni neslin en büyük sıkıntılarından biri. Peki, yatmadan önce yapacağınız 8 yogo hareketiyle günün stresinden ve yorgunluğundan arınabileceğinizi biliyor musunuz?

Stresi azaltmak için 8 yoga hareketi

Bütün gün çalışmanın verdiği stresten sonra akşamları rahatlamak ve gevşemek kimileri için zor olabilir. Bazıları bir kadeh içki içerek rahatlamaya çalışır ancak bu huzurlu bir uyku almayı kolaylaştıracağına zorlaştırabilir. Sıkı bir spor antrenmanı stresi azaltabilir ancak yatmaya çok yakın yapılırsa uykuya dalmakta güçlük çekebilirsiniz. Bazı yoga türleri, örneğin vinyasa yoga da aynı etkiyi verebilecekse de nazik, dinlendirici, rahatlatıcı duruşları çalışmak ve derin nefes teknikleri iyi bir uyku çekmenize yardımcı olur. Yatağınızın yanında bir mat bulundurarak uyumadan önce yoga yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Derin Nefes
Bu teknik olarak bir yoga duruşu olmasa da yogadaki nefes çalışmaları beyinde ve vücutta çok rahatlatıcı etkilere sahiptirler. Sinir sistemini dinginleştirmek ve kuvvetlendirmek için nefesin alınışına ve verilişine odaklanılabilir. Fiziksel pozlara geçmeden önce birkaç dakika derin nefes çalışın. Rahat bir pozisyonda oturarak 25 kere burun deliklerinizden nefes alın ve verin. Nefesi karnınızın derinliklerine doğru alın, her nefesle genişleyin ve tam olarak nefesi verirken göbek deliğinizin omurganıza yaklaştığına dikkat edin.

Kahraman Pozu
Adı enerji verici olsa da uyumadan önce yoganın sakinleştirici aşamalarından biri kahraman pozudur. Japon usulü, dizlerinizi bükerek ve bacaklarınızı altınızda toplayarak oturun. Ayakların üstü yere düz bir şekilde gelmeli, omurganız düz olmalı, omuzlarınız ve başınız kalçalarla hizalanmış olmalıdır. Eğer bu poz dizlerinize çok basınç uygularsa ayaklarınızın arasında bir yastık veya blok koyun ve kalçalarınızı bunun üzerine yerleştirin. Bu oturuş ayakların üstündeki basınç noktalarını uyararak bütün vücudun rahatlamasını destekler.

Haberin Devamı

Ayakta Öne Eğilme
Ayaklarınızı kalçaların genişliğinde açın, öne doğru eğilerek parmak uçlarınızı yere doğru uzatın. Bacaklarınız hafifçe bükülü olabilirken, kaburganız uyluklarınızın üzerine yaslanmalıdır. İki kolu da bükerek, bir elinizle, diğer kolunuzun dirseğini tutun ve üst vücudunuzun tamamen rahatlamasına izin verin.

Kedi-İnek pozu
Bu duruş omurgayı esnetir ve rahatlatır. Duruşu yapmak için ellerin ve dizlerin üstüne çökün, dizleriniz tam basenlerinizin altında olsun. Bu pozda nefes çok önemlidir. Nefes alırken göbeğinizi yavaşça yere doğru indirin ve kafanızı ve kuyruk sokumunu yukarı doğru kaldırın. Nefes verirken, hareketi tersine döndürün, çenenizi içeri, göğsünüze doğru çekin. Uyumadan önce yoga, bu poz yardımıyla sırttaki stresin atılmasına ve rahatlamaya yardımcı olacaktır.

Saban Duruşu
Bu kısmen daha gelişmiş duruşta sırt üstü yatın, bacaklarınızı gövdenizin üstüne kaldırarak ayaklarınızı veya kalflarınızı tutun. Pozu tam anlamıyla yapmakta zorlanıyorsanız, daha gevşek bir şekilde yapabilirsiniz ancak kuyruk sokumunuzu kaldırırken omuzların yerde kalması önemlidir. Ağırlığınızın odak noktası tam sırtın merkezinde, omuzların hemen altında olmalıdır. Bu basınç noktasının açılması daha derin nefes alması ve rahatlamayı sağlar.

Haberin Devamı

Çocuk Pozu
Yatmadan önce bu duruşun birkaç dakika da olsa yapılması herkes için tavsiye edilir. Japon usulü oturun ve dizlerinizi geniş bir şekilde açın. Ayak baş parmaklarınız birbirine dokunmaya devam etsin. Gövdenizi yere doğru indirin ve alnınızı yere değdirin. Başımızı yere bastırdığımız için bu poz sinir sistemini gevşetir. Kollarınızı iki yandan öne doğru uzatın. Eğer mümkünse bu pozda kalçalarınız topuklarınıza değiyor olmalıdır. Eğer erişmiyorsa dizlerin altında bir yastık koyarak leğen kemiğinizi yükseltebilirsiniz.

Bacaklar Yukarıda Pozu
Bacakların duvara yaslanarak yukarıda tutulduğu bu gibi ters pozlarda kanınız kalbinize ve kafanıza geri döner. Bu da kafanızda netleşme sağlamaya ve stresi atmaya yardımcıdır. Bu poz için duvar dibinde yere oturun. Kalçalarınız tam duvar ve yerin dik olarak birleştiği noktaya gelecek şekilde bacaklarınızı yukarı kaldırarak duvara yaslayın. Tüm sırtınızın yerle temas etmesine dikkat edin. Avuç içleriniz yukarı bakacak şekilde kollarınızı iki yanınıza uzatın. Bu pozda kalabildiğiniz kadar kalabilirsiniz ancak 5 dakika idealdir.

Haberin Devamı

Son Dinlenme Pozu
Uyumadan önce yoganın son pozu olarak vücudunuzun tamamen rahatlamasına izin verin ve yaptığınız duruşların etkilerini göstermesine izin verin. Normal nefes almaya dönerek kollarınız iki yanda olacak şekilde sırt üstü yatın. Avuç içleriniz tavana doğru bakarken, bacaklarınızı rahat bırakın. Gözlerinizi kapatarak tüm vücudunuzu rahatlatın ancak uykuya henüz dalmayın. Bu pozda önemli olan herhangi bir şey yapmamanıza rağmen vücudunuzda olanlara ve rahatlama hissine odaklanmanızdır.

Hemen Sağlık

Yazarlar