Hamilelik Hazırlığı Tüp bebek tedavisinde başarıyı artırma yöntemleri

Tüp bebek tedavisinde başarıyı artırma yöntemleri

15.06.2017 - 11:24 | Son Güncellenme:

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, tüp bebek tedavisinde başarıyı artırmak için uyulması gerekenleri anlattı.

Tüp bebek tedavisinde başarıyı artırma yöntemleri

Türkiye’de ortalama her 15 çiftten biri tüp bebek tedavisi görüyor ve çocuk hayaline kavuşuyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, tüp bebek tedavisinde başarıyı artırmak için uyulması gerekenleri anlattı.

Haberin Devamı

Tüp bebek tedavisi kişilerin özverili olmaları gereken bir tedavidir. Anne ve baba adayları günlük yaşamlarında yemek alışkanlıklarından, spor aktivitelerine, kullandıkları ilaçlardan, giydikleri kıyafetlere kadar sağlıklarını etkileyebilecek her faktöre dikkat etmek zorunda kalırlar. Tüp bebekte başarı oranını etkileyen birçok farklı faktör olduğunun altını çizen Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, “Tüp bebek tedavisinde yüksek başarı için doktor ve tüp bebek merkezinin uyması gerekenlerin yanı sıra çiftlerin de dikkat etmeleri gereken durumlar var” diyerek tedavi gören ya da görmek isteyenlere önemli tavsiyelerde bulundu.

Anne adayının yaşı önemli

İster doğal yolla, isterse tüp bebek tedavisi ile olsun anne adayının yaşının 40'ın üzerinde olması gebelik şansını düşürüyor. Doğuştan milyonlarca sayıda getirilen yumurtalar, her ay adet kanaması ile birlikte azalıyor. Bu nedenle 35 yaşın üzerindeki kadınlarda gebelik şansı azalırken, 40 yaşın üzerindekilerde nadir hale geliyor.

Haberin Devamı

Stres kontrolü yapılmalı

Yaşamımızdaki hemen her şey, özellikle de üreme sistemimiz ruh halimizin durumundan etkileniyor. Anne ve baba adayının strese girmemesi, kaygı duymaması onun üreme yeterliliği ve üreme hücresi kalitesi bakımından önem taşıyor. Çünkü stres ve kaygı beyinden kontrol edilen, vücutta çeşitli bölgelerde salgılanan hormonları olumsuz etkileyebiliyor.

Aşırı kilo olmamalı

Kilolu olan kadınların doğal yolla da, tüp bebek tedavisi ile de gebelik elde etmeleri, kilolu olmayan kadınlara göre daha zordur. Aynı bağlamda aşırı kilolu olan bir kadın hamile kaldığında gebeliğin devam etme ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirme olasılığı da zayıf olanlara göre daha düşüktür.

Kadının üreme organlarında yapısal bozukluklar varsa onarılmalı

Kadının üreme organlarında yapısal bozukluklar varsa, bunlar üreme hücresinin, yumurtanın kalitesini etkileyebilmekte ya da oluşan gebeliğin tutunabilmesini zorlaştırmaktadır. Bu sebeple miyom, polip gibi patolojiler rahim kanallarını tıkayabiliyor. Rahim içinde oluşan anomaliler embriyonun tutunmasını, beslenmesini engelleyebiliyor ve tüp bebek tedavisi de başarısızlıkla sonuçlanabiliyor.

Haberin Devamı

Doktor ve klinik donanımı çok önemli!

Tüp bebek tedavisinde; kadın ve erkeğin üreme hücreleri vücut dışına alınır, bir laboratuar ortamında birleştirilir ve döllenen yumurtalardan oluşan embriyoların en kaliteli olanları kadının rahmine transfer edilir. İşte bu süreçte gerçekleşen olayların tamamı tüp bebek uzmanı, onun çalıştığı ekip ve kliniğin donanımına bağlıdır. Bu bakımdan tedaviyi gerçekleştirecek olan doktor ve klinik iyi araştırılmalıdır.

Anne ve baba adayının sigara içmemesi gerekiyor!

Doğal yolla bebek sahibi olamayan kadın ve erkeklerin tüp bebek tedavisine başlamadan 6 ay öncesinden sigarayı bırakmaları önem taşıyor. Çünkü sigara sperm ve yumurta kalitesini düşürüyor. Döllenme gerçekleştirebilecek kalitede üreme hücresi bulunmadığında da, gebelik elde etmek mümkün olamayabiliyor.

Yazarlar