Hamilelik Hazırlığı Tüp bebek tedavisinde beslenmenin önemi

Tüp bebek tedavisinde beslenmenin önemi

02.08.2017 - 17:53 | Son Güncellenme:

Tüp bebek yönteminde, beslenme düzeni oldukça önem teşkil eder. Tüp bebek tedavilerinde beslenmenin doktorlar tarafından planlandığını belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, bu çerçevede anne adaylarının beslenme düzeninde uyması gerekenleri anlattı.

Tüp bebek tedavisinde beslenmenin önemi

Hamilelik düşünen bütün anne adaylarının sağlıklı bir hamilelik geçirmelerinde hem hamilelik öncesinde hem de hamilelik sırasında iyi bir beslenme programı uygulamaları başarı için oldukça önem teşkil eder. Kadın hastalıkları doğum ve tüp bebek uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, “Kilosu fazla olan anne adaylarında tüp bebek tedavi başarısı olumsuz etkilenebilir. Bu sebeple de tedaviye başlamadan önce uygun diyet ve egzersizle kilo vermeleri önerilir” dedi.

Haberin Devamı

Hangi besin nasıl tüketilmeli?

Beslenme programı hazırlanırken anne ve baba adaylarının genetik, kalp ve şeker hastalığının ve bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıkların araştırıldığını belirten Op. Dr. Zeteroğlu, protein, karbonhidrat ve tüketilmesi gereken diğer besinler hakkında bilgi verdi:


*Tüp bebek tedavisi ve hamilelik öncesi tedavide, anne adayının folik asit alması, folik asitten zengin besinlerle beslenmesi birinci koşuldur. Folik asit yeşil yapraklı sebzelerde, fındık, badem ve baklagillerde oldukça fazla bir şekilde vardır. Haftada 3 defa kuru baklagil, haftada 50 gr. badem, haftada 50 gr. fındık tüketmek gerekir.


*Tüp bebek tedavisinden önce ve sonra kesinlikle günlük olarak yaklaşık 2- 3 litre su tüketmek gerekir. Sadece su tüketimini yalnızca su içerek yapmalısınız. Çay ya da içinde su bulunan diğer içeceklerle değil, salt olarak tüketmek gerekir.

Haberin Devamı


*Protein ağırlıklı beslenen anne adaylarının gebelik dönemi, doğum ve doğum sonrası daha rahat geçmektedir. Tüp bebek tedavisine başlayacak olan adayların günlük yiyeceklerinde protein alımı kesinlikle % 25 in üzerinde olmalı. Bu miktar toplam olarak günlük 3-4 köfte boyutunda ete, tavuğa, yumurtaya ya da peynire eş gelir. Vejetaryen olan ve protein ihtiyaçlarının büyük bölümünü bitkisel kaynaklı besinlerden alan anne adaylarına öğünlerinde kesinlikle kuru baklagiller, soya fasulyesi, soya sütü, tofu gibi gıdalar tüketilebilir.


*Karbonhidratlı besinler sebebi ile ortaya çıkan yüksek glukozlu ortam, yumurta ve embiryolar için iyi bir ortam oluşmasına yardım etmez. Bu nedenle karbonhidrat alımını azaltmak gerekir.

*Pişirme yöntemi, en ideal ve yüksek şekilde vitamin, protein, mineral alınması için çok önem teşkil eder. Kızartmalar yerine ızgara ya da fırında az yağlı pişirilmiş yemekleri tercih etmek, bünyenin sağlığı açısından önemlidir. Günlük olarak tüketilen sebzeleri çiğ tüketmek yerine kesinlikle haşlayarak yemek gerekir.

*Vitamin alımı çok önemlidir. Potasyum açısından zengin fındık, badem, balık ile C vitamini barındıran meyveler tedavide başarıyı dolaylı olarak arttırabilen besinlerdir. C vitamini açısından zengin besinlerle beslenmek, vücudun direncini sağlamlaştırır, cinsellikle ilgili hormonlarının iyi çalışmasını sağlar. Kivi, portakal, limon, yeşil biber, greyfurt C vitamini açısından oldukça yüksek besinlerdir. B vitaminleri, demir ve çinkodan da oldukça zengin olan kümes hayvanları, balık, kırmızı et, kuru baklagil ve yumurta tüp bebek tedavisi süresince mümkün olduğu kadar sık tüketilmelidir. Bezelye, brokoli, havuç vitamin ve mineral bakımından zengin sebzelerdir.

Haberin Devamı

*Nohut, fasulye, barbunya gibi kuru baklagilleri de haftada üç gün tüketmek gerekir.

*Suni tatlandırıcıları tüp bebek tedavisinde kullanmak yanlıştır.

*Çay ve kahve tüketimini olabildiğince minimuma indirilmelidir. Hatta mümkünse kahveyi tamemen bırakmalı, çay da bırakılamıyor ise, açık içilerek zararları minimuma indirilmelidir.

*Asitli içeceklerden kesinlikle uzak durmak gerekir.

*Makarna ve sebzeleri az suda haşlamak gerekir.

Yazarlar