Emlak Fırsatları Sitedekilerin Ortak Derdi: “Kötü Yönetici”

Sitedekilerin Ortak Derdi: “Kötü Yönetici”

Son Güncellenme:

.

Sitedekilerin Ortak Derdi: “Kötü Yönetici”

Gayrimenkul sektöründeki tecrübelerini ve akademik çalışmalarını sizlerle paylaşmaktan keyif alan Aylin İlgen sizler için yazıyor.

Bir laf vardır hani “kötü ev sahibi insanı ev sahibi yapar” diye. Peki ya kötü yönetici ne yapar? Ben söyleyeyim, hem insanı evinden yapar hem de hastanelik eder. İnanın abartmıyorum. Özellikle şu an bu yazıyı okumakta olan ve sitede oturarak yüksek aidatlar ödeyenlerin beni onaylar şekilde başını salladığını hissediyorum.

Sitedekilerin Ortak Derdi: “Kötü Yönetici”

Hadi şimdi ben sizin iç sesiniz olayım ve düşündüklerimizi yazalım;

  1. Tüm sitelerde mi aidatlar yüksek diye soran olursa ne yazık ki genel olarak yüksek. Peki gerçekten maliyetler bu kadar yüksek mi? Elbette ki hayır ama bu sektörde profesyonel yönetici yetiştirecek bir bölüm/dal henüz üniversitelerde açılmadı. Devlet tarafından bir yaptırım veya denetim de yok. Anlayacağınız herkes kendi havasında takılıyor. Böyle olunca da profesyonel bir yönetim ortadan kayboluyor. Bu işi gerçekten iyi bilenler de kötülerin yanında kıymete bindiğinden fiyatlarını olması gerekenin üzerinde tutuyorlar.
  2. Biz bu yönetim firmalarına para ödemeden kendimiz bu işi yapamaz mıyız? Yaparsınız ama yönetim ekibinizde işi çok iyi bilenler olmalı ve seçeceğiniz yönetici de bu alanda en az 10 yıllık yönetim tecrübesine sahip olmalı ki kimseye danışmaya gerek kalmadan yönetebilsin. Tabi benim bahsettiğim en az 500 ve üzeri konutu olan siteler. Diğer yandan gerçek manada işi bilen profesyonel firmalar sitenize birçok kazanç sağlayacaktır.
  3. Buraya kadar tamam da biz şu uyuz yöneticiden nasıl kurtulacağız? Diyenler için durum vahim. Baştan dediğim gibi yönetici siteyi rezil de eder vezir de. Çünkü sizin ortak alanlardaki yaşantınız, site içindeki huzurunuz bir tek adamın vizyon sahibi olup olmamasına kalmıştır. Eğer durumu başa sarma imkanımız olsa ya da en azından yeni yönetici seçecekler için bir not: Lütfen seçeceğiniz kişi de sitede oturuyor ve en az sizinki kadar aidat ödüyor olsun!

Sitedekilerin Ortak Derdi: “Kötü Yönetici”

Neden mi? Hayatında hiç sitede oturmamış biri için; “zaten sitenin açık ve kapalı havuzu var, kafesi var, piknik alanı da var, e bu daire sakinleri daha ne istiyor ben anlamıyorum ki” düşüncesi varsa hiiiiiç boşuna siteden bir hayır beklemeyin. 30TL aidat ödeyen birinin 900TL aidat ödeyen birinin beklentilerine dair empati yapması mümkün değildir. Çünkü eğer havuz başında kullandığı terlikleri ile tuvalete giden bir kişi aynı terlikle tekrar havuz başına gelebiliyorsa oradaki havuz keyif değil mikrop yuvasıdır. Girilmesini şiddetle önermiyorum. Hani bunun dezenfektan suyu? Duşu? Adam güneşin altında terlemiş ve duş almadan havuza atlıyor. Hani bunu uyaracak görevli?

Sitedekilerin Ortak Derdi: “Kötü Yönetici”

Bir de her yerde her hareketinizi kısıtlayacak yasaklarla dolu site yaşam kuralları. Elbette herkesin faydasına ve huzuruna ilişkin ortak kurallar olmalı ama bırakın da insan balkonunda nasıl oturacağına kendisi karar versin. Rüzgardan dolayı balkonunda oturamıyorsa ama bir dünya aidat ödüyorsa o kişinin balkonuna cam balkon yaptırmasına yasak koyamazsınız! Her şeye yasak denirse insanlar o siteden kaçarak gider ve hem boş kalan evin zararı, hem mal sahibinin ödemek zorunda kalacağı aidatlar hem de dedikodularla yayılan kötü ün sayesinde fiyatı düşen evler. Dedim ya yönetici siteyi rezil de eder vezir de…