A. Can Nizamoğlu

A. Can Nizamoğlu

can.nizamoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

Galatasaray’ın 2012 yılındaki sermaye artırımı çok olaylı olmuş, çok konuşulmuştu. Fakat bugün yine çok kötü bir mali tablo ile karşı karşıya kalındığı için bu alanda tabiri caizse “sabıkalı” olan sarı kırmızılılar bu hafta içi tekrar bir bedelli sermaye artışı kararı aldı.

Galatasaray’ın mali durumu o kadar kötü ki, Finansal Fair Play düzenlemeleri kulüplerin giderlerinin gelirlerine eşit olmasını öngörürken sarı kırmızılıların ilk altı ay sonunda gelirlerine eşit olan rakam dönem zararı!

Bu nedenle bedelli sermaye artırımı kararını fazla yadırgamamak gerek ama soru, bunun nasıl yapılacağı.

Haberin Devamı

Bedelli sermaye artırımında, şirketin hem hâkim ortağı hem de diğer yatırımcılar hisseleri oranında şirketin sermayesine para eklerler. Bu para eklemeleri şirketin piyasada işlem gören hisse değerleri değil, bu bedelden daha düşük olarak belirlenen sabit bedel (rüçhan hakkı) üzerinden yapılır. Bu nedenledir ki, bedelli sermaye artırımına gidecek şirketlerin hisse fiyatları düşer. Nitekim dün GSRAY hissesi yaklaşık %6 oranında değer kaybetti.

Eğer bu sermaye artırımına katılmak istemeyen veya parası olmadığı için katılamayan bir yatırımcı varsa bu durumda gerekli para ilavesi diğer ortaklar veya hâkim ortak tarafından yapılır ve şirkete para koyan ortağın ortaklık payı artarken, sermaye artırımına katılamayan yatırımcıların ortaklık payları azalır.

Galatasaray, Yönetim Kurulu’ndan çıkardığı ve SPK’nın onayına muhtaç kararda, sermaye artırım oranını yaklaşık %400, rüçhan hakkını da 1 TL olarak belirledi. Bu demek oluyor ki, elinde 10.000 TL’lik ve dünkü kapanış fiyatıyla (26.54) 376 lot GSRAY hisse senedi bulunduran bir yatırımcı, bedelli sermaye artırımına katılmak için 1.504 TL ödemek durumunda kalacak ve eğer bu ödemeyi yapmaz veya yapamazsa sahip olduğu hisse oranı düşecek.

2012 yılındaki sermaye artırımının çok tartışılmasının en önemli nedenlerinden biri, şirketin hâkim ortağı olan Galatasaray Spor Kulübü Derneği’nin, sermaye artırımına nakden katılmak yerine elinde bulundurduğu stadyum koltuklarını ve locaları ipotek ettirmesiydi. Bu yolla tüm nakit, yatırımcılardan karşılanmış, Dernek ise nakit olmayan bir katılımda bulunmuş ve sermaye artırımından önce yüksek bedelle sattığı hisseleri, sermaye artırımına katılmayan ortaklardan daha ucuza tekrar alma fırsatı elde etmişti.

Haberin Devamı

Bugün Dernek’in ortaklık oranı %68.75 ve bu demek oluyor ki %400’lük sermaye artırımında Dernek, Sportif A.Ş.’ye yaklaşık 2.5 milyon TL sermaye eklemek durumunda kalacak. Bir yandan SPK’nın bu kez bu sermayenin nakit olarak eklenmesini isteyeceğini beklerken diğer taraftan Dernek’in bu parayı nasıl ödeyeceğini de düşünmeden edemiyorum. Bunun yanı sıra bedelli sermaye artırımına katılsalar ceplerinden para çıkacak, katılmasalar hisselerini kaybedecek olan yatırımcılar yine mağdur edilmiş olacak.

Eğer SPK %400 bedelli sermaye artırımına izin verirse, Galatasaray’ın yeni ödenmiş sermayesi 108 milyon liraya ulaşacak ve bu tutar bilançoyu görece daha iyi bir hale getirecek. Fakat sarı kırmızılıların asıl sorunları gelir tablosu ile ilgili ve kalan 4 aylık dönemde Dursun Özbek ve arkadaşları kulübün gelirlerini önemli ölçüde artıracak veya giderlerini aynı şekilde azaltacak bir girişimde bulunamazsa muhtemelen önümüzdeki sezon da Avrupa kapıları Galatasaray’a kapanacak.