Siyaset Son dakika: Türkiye'den Almanya'ya sert yanıt! 'Acelemiz yok'

Son dakika: Türkiye'den Almanya'ya sert yanıt! 'Acelemiz yok'

17.08.2017 - 10:23 | Son Güncellenme:

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Gümrük Birliği ile ilgili açıklaması sert yanıt veren AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Bu talihsiz bir açıklama. Şunun altını çizmek gerekir, AB kurumlarına, AB süreçlerine herhangi bir Avrupa ülkesi talimat vermemelidir. Kazan kazan formülü ile çalışıyoruz. Türkiye'nin acelesi yok"dedi. Adil Öksüz'ün Almanya'da barınmasıyla ilgili de konuşan Çelik: Biz Almanya ile dost bir ülkeyiz, müttefikiz. Tarihsel bir derinliğe sahip ilişkilerimiz, tarihsel derinliğe ve bugünkü iş birliğimizin kapasitesine uygun bir tavır bekliyoruz. Hiçbir dostumuz bir katili barındıramaz" diye konuştu.

Son dakika: Türkiyeden Almanyaya sert yanıt Acelemiz yok

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Avrupa'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan Ankara'da.Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığında Avrupa ve Amerika'dan sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Haberin Devamı

ÇELİK'TEN MERKE'E SERT YANIT

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Gümrük Birliği ile ilgili açıklamasına sert yanıt veren Bakan Ömer Çelik şunları söyledi: Bu talihsiz bir açıklama. AB kurumlarına süreçlerine herhangi bir AB ülkesi talimat vermemelidir. AB'de nasıl karar alınacağı ilkeler ile belirlenmiştir. Prosedürler bellidir. Bu tip durumlar son derece sakıncalı AB'nin kredibilitesine dönük de zaaf oluşturacak bir takım açıklamalar anlamına geliyor. Bununla ilgili zaten tartışmalar var. AB'de kim güç sahibidir kim patrondur diye. AB'yi zayıflatmak isteyenlerin yaptığı bu tartışmalara bu şekilde koz vermemek gerekir. AB kurumları ilkelere göre hareket etmelidir prosedürleri ilkeli bir şekilde sürdürmelidir.

Haberin Devamı

TÜRKİYE AB İÇİNDEKİ ÇEŞİTLİ ÜLKELER İLE İKİLİ SORUNLAR YAŞAYABİLİR İKİLİ SORUNLAR AB İLİŞKİLERİNE YANSITILMAMALI

Sık sık uyarıyoruz. Türkiye AB içindeki çeşitli ülkeler ile ikili sorunlar yaşayabilir. Bu ikili sorunların Türkiye AB ilişkilerinde bir sorun haline getirilmemesi gerekir böyle olursa AB bir siyasi birlik olmaktan çıkar bir federal birlik olur. Birliğin genetiğinde bir değişime, dönüşüme yol açar. Bu son derece zararlı olur. Bu mesele Almanya ile Türkiye arasında son zamanlarda yükselen gerilimle ilgilidir. Almanya'nın bunu bir AB meselesi haline getirmesine AB kurumlarının izin verememesi gerekir. AB Komisyonu, AB Konseyi AP yerine bir takım güçlü AB ülkelerinin başbakanları karar almış olur ki bu AB'nin temel mekanizmalarına aykırı bir durum ortaya çıkarır.

GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN GÜNCELLENMESİ TÜRKİYE'YE SANKİ BİR LÜTUF, ÖDÜLMÜŞ GİBİ DAVRANILMASI YANLIŞ

Gümrük Birliği bizim tek taraflı istediğimiz bir şey değil. Bu talep ilk önce kendi etki analizleri etrafında AB tarafından geldi. Bu bir kazan kazan meselesidir. Serbest ticaretin artırılması ile ilgili bir meseledir. Açıkça söylüyorum AB tarafından yayınlanan etki analiz raporlarına bakın Gümrük Birliği'nin güncellemesinden AB de Türkiye de fayda görecektir. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi Türkiye'ye sanki bir lütuf, ödülmüş gibi davranılıyor bu son derece yanlıştır. Hiç acelemiz yok. Tek taraflı bir iştahımız da yok. Bu mesele bir kazan kazan formülü içerisinde yürüyecekse anlamlıdır.

Haberin Devamı

GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN GÜNCELLENMEMESİNİ ÜLKELERİN SİYASİ DEĞERLENDİRMELERİNE AÇMAK SON DERECE YANLIŞ

Gümrük Birliği meselesinin teknik bir mesele olduğunu söylüyoruz. Bir takım siyasi mülahazaların parçası haline getirirseniz o zaman şöyle bir tablo çıkar; Başkan Trump ile Merkel arasında uzun süredir bir tartışma var. Başkan Trump, küresel ticaret ile ilgili daha çok korumacılık ile ilgili açıklamalar yapıyor. Sayın Merkel de serbest ticarete vurgu yapıyor. Dünyanın içinden geçtiği bu zor dönemde bir takım serbest ticaret anlaşmaları ile dünyaya daha güçlü küresel barış mesajı vermek varken Alman siyasetçilerden gelen bu açıklamalar daha korumacı bir yaklaşım ortaya koyuyoruz. Kendileri ile çelişiyorlar. Biz Gümrük Birliği'nin güncellenmemesi konusunda bu konunun koordinasyonu ekonomi bakanlığımız tarafından yürütülmektedir. Sayın bakanımız ile sayın komiser arasında yürümesi gereken meseleyi tek tek ülkelerin siyasi değerlendirmelerine açmak son derece yanlış, serbest ticarete zarar verir. Siyasi krizler gelip geçicidir. Ticarete zarar verilmemesine özen gösterilmelidir.

Haberin Devamı

GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN GÜNCELLENMESİ İRADESİNE SAHİPLERSE BİZ DE SAHİBİZ ACELEMİZ YOK

Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusunu teknik bir konu olarak ele alıyorlarsa bunu yürütmek konusunda bu iradeye sahiplerse biz de sahibiz. Tek taraflı olarak bir acelemiz yok."

'HİÇBİR DOST ÜLKE BİR KATİLİ BARINDIRMAZ'

FETÖ firarisi Adil Öksüz Almanya'da olduğuna dair bilgiler ve verilen notayla ilgili de konuşan Bakan Çelik, "Bu kriz gelinen son nokta. Referandum sürecinde arkadaşlarımızın soydaşlarımız ile görüşmesine izin verilmemesi ile başlayan bir süreç. FETÖ ileri gelenlerinin Almanya'da saklandığı, himaye edildiği açık. Adil Öksüz meselesi çok açık. Biz Almanya ile dost bir ülkeyiz, müttefikiz. Tarihsel bir derinliğe sahip ilişkilerimiz, tarihsel derinliğe ve bugünkü iş birliğimizin kapasitesine uygun bir tavır bekliyoruz. Hiçbir dostumuz bir katili barındıramaz. Böyle bir ihtimalin söz konusu olması bile son derece üzücü ve yadırgatıcıdır" dedi.

Haberin Devamı

MÜTTEFİKLERDEN BEKLENTİMİZ ŞUDUR DEAŞ TERÖR ÖRGÜTÜ NE İSE FETÖ DA ODUR

Çifte standart vurgusu yapan Çelik, "Hükümeti temsilen bir sözcüye soruldu. 'Adil Öksüz Almanya'da mı?' diye. Söylediği şudur. 'Ben bunu teyit edemem. Yalanlayamam da doğrulayamam da.' Bunun diplomaside ne manaya geldiğini biliyoruz. Hiçbir demokratik devlet, hiçbir meşru devlet herhangi bir teröristi barındırmamalıdır. O zaman teröre karşı müttefiklikten bahsetmenin anlamı kalmaz. Türkiye bu mücadelesini sürdürecektir. Türkiye'ye karşı bir katliam, işgal girişimi yapılmıştır. Milletimizin fedakârlığı ile püskürtülmüştür. Mücadele devam edecektir. Müttefiklerden beklentimiz şudur DEAŞ terör örgütü ne ise FETÖ da odur. PKK odur. Sadece DEAŞ'a karşı mücadeleye çağırıp diğer terör örgütlerini görmemek terörle mücadelede çifte standarttır" diye konuştu.

'KIBRIS MÜZAKERELERİNİN SONUÇLANMAMASINDAN ÜZÜNTÜ DUYDUM'

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Avrupa'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan da yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: "Biz çok net bir görüşe sahibiz. Orantılı makul tedbirlerle bu zorlukların aşılmasına inanıyoruz. Ortak zeminimiz çok geniş. Ben de sizin gibi Kıbrıs müzakerelerinin sonuçlanmamasından üzüntü duyuyorum. Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'nun olumlu yaklaşımlarını biliyoruz. AB konusunda ise biz detayları netleştirmeye çalışıyoruz. İslam konusu çok önemli. Birleşik Krallık'ta 3 milyon müslüman var. Hayatım boyunca müslümanları desteklemeyi savundum. Onlar diğer vatandaşlar gibi eşit haklara sahip vatandaşlar. Onlara karşı ırkçı tavırları kınıyoruz ve bu tip yaklaşımlar asla kabul edilemez. Türkiye'ye 5. ziyaretim ve sonuncu olmayacağından da eminim."

Son dakika: Türkiyeden Almanyaya sert yanıt Acelemiz yok

KRELİÇE'Yİ ÖLDÜRMEYE ÇALIŞMAKLA AYNI ŞEY

Darbe girişimiyle ilgili de konuşan İngiliz Bakan Alan Duncan, " Bu darbenin ne olduğu hakkındaki görüşlerimi söyledim. Bu İngiltere'de olsa Kraliçe ve Başbakanı öldürmeye çalışıp, BBC'yi kontrol altına almaya çalışmasıyla aynı şey. Bu şekilde söylendiğinde Birleşik Krallık'taki kişiler Türkiye'yi anlayabiliyor. Türkiye'nin mevcudiyetinin ve istikrarına zarar verilmesini anlamak lazım. Biz çok iyi arkadaşlarız. Bu girişimlere çok sert yanıt verilmesi gerekiyor. Suçlulara sert bir yanıt gösterilmeli. Bu yanıt yargısal olarak olmalı. 1 yıl geçti üzerinden. Burada sağlamış olduğumuz dengeyi herkesin anlamasını istiyorum" dedi.