Ekonomi AB’de bankalar tek IBAN peşinde

AB’de bankalar tek IBAN peşinde

24.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Aylık kota ve sabit maliyetler nedeniyle POS almaktan kaçınan esnaf ve küçük işletmelere hizmet vermeyi hedefleyen startup kuruluşu Ödeal, 2014’de cep telefonlarına mobil POS özelliği kazandırarak kuruldu. Yüzde 100 Türk sermayeli olan Ödeal’ın kurucusu girişimci Fevzi Güngör, işlem hacimlerinin üç kat büyüdüğünü söyledi.

AB’de bankalar tek IBAN peşinde

Güngör, “Ekonomideki daralmaya rağmen ciromuz büyüyor. Pazar çok büyük bir pazar. Bugün ayda 30 milyon TL işlem yapıyoruz. Ayda 30 bin değil 100 milyon TL ciro da yapsak Türkiye için çok bir şey ifade etmez” dedi.

Haberin Devamı

‘Geç kalıyoruz’

Dijital uygulama ve teknoloji düzenlemelerinin dünyada ‘daha iyi olalım’ diye yapılmadığını’, devletlerin birbirleriyle olan rekabetinden ortaya çıktığını belirten Fevzi Güngör, “Örneğin İngiltere’de ben nasıl bir teknoloji fintech merkezi olurum diye 5 - 10 yıl önceden düşünülüyor. Bunları hayal ediyor. Düzenlemesini yapıyor, bize 10 yıl sonra geliyor. 10 yıl sonra adapte olduğun bir eko sistem düzeninden sana zaten bir ekmek kalmıyor. Bize bu işler geldiğinde biz yerel oyunlar kuruyoruz. Bizim de çok ileriyi düşünmemiz lazım” dedi.

Güngör, fintechte Avrupa’nın çok ileri olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Biz bunlar nasıl olacak? diye düşünürken bugün Avrupa Birliği’nde nasıl cep telefonlarına numaraya taşıma geldiyse, şimdi de IBAN taşıma konuşuluyor. IBAN’ı herhangi bir bankadan almış olabilirsiniz ama aynı IBAN ile başka bankayla çalışmayı konuşuyorlar. Zor olan bunları takip eden mi olacağız, yoksa öncüsü mü olacağız? Buna karar vermeliyiz. Türkiye’nin fintechte öncü olmasını istiyorsak bunu yapmalıyız.”

Haberin Devamı

AB’de bankalar tek IBAN peşinde
KOBİ için Halkbank işbirliği

Müşteri üye işyeri sayılarının 32 bin ve aylık işlem hacimlerinin 30 milyon TL olduğunu ifade eden Fevzi Güngör, KOBİ’lere verdikleri mobil, POS ve yazarkasa hizmetlerinin Halkbank ile yaptıkları işbirliğiyle gerçekleşeceğini söyledi.

Mobil, ÖKC (ödeme kaydedici cihaz - yazarkasa) ve POS uygulamalarını tamamladıklarını söyleyen Güngör, “Artık büyük iş ortaklarıyla büyüyelim istiyoruz. Halkbank’la bunu yapıyoruz. Halkbank’ın getirdiği referansla Ödeal sözleşmesiyle beraber yazarkasa satıyoruz. Bugün bir ödeme kuruluşunun bankayla ortak proje yaparak müşterisine ürün tedarik ettiği noktaya geldik. Bu Türkiye’de henüz yok. İnşallah daha çok olur. Şu anda Kocaeli’nde pilot uygulamadayız” dedi.