Ekonomi AB’den Google’a rekor ceza

AB’den Google’a rekor ceza

19.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği (AB), akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlarda kullanılan Android işletim sisteminde piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle Google’a 4.3 milyar euro para cezası verdi.

AB’den Google’a rekor ceza

AB Komisyonu, Google’ın 90 gün içerisinde çalışma biçimini değiştirmesi gerektiği kaydedildi. Kararı açıklayan AB Komisyonu’nun Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager, kendisinin ABD karşıtı olduğu yönündeki iddiaları da yalanlayarak, ABD’yi çok sevdiğini söyledi.

Haberin Devamı

AB, 2016’da Google’ı, Android işletim sistemiyle piyasayı domine etmek ve rekabet kurallarına aykırı davranmakla suçlamıştı. Suçlama, Google’ın kendi arama ve diğer çeşitli uygulamalarını Android cihazlarda yüklü olarak sunmasından kaynaklanıyordu.
İncelemelerde, Google’ın çeşitli cihaz üreticileriyle yaptığı sözleşmelerde, Google arama, Play Store ve Chrome tarayıcısını önceden yükletmeye zorladığı ve bazı telefon üreticilerine Google aramayı önceden yüklemeleri halinde ödeme yaptığı ortaya çıkarılmıştı. Dünyanın en fazla kullanılan akıllı telefon işletim sistemi olan Android, Google’ın pek çok uygulaması için önemli bir gelir kaynağı durumunda.

Kasası tıka basa dolu

Google’ın çatı şirketi Alphabet’in kasasında 102.9 milyar dolar nakit bulunduğu biliniyor. Google’a yönelik ceza kararının ay başında açıklanması bekleniyordu ancak AA’nın haberine göre ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa ziyareti nedeniyle bu cezanın ertelendiği iddia edildi.

Haberin Devamı

Google, arama motoruyla kendi alışveriş hizmetlerine avantaj sağladığı ve hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle geçen yıl AB Komisyonu tarafından 2.4 milyar euro’luk para cezasına çarptırılmıştı.

AB’de faaliyet gösteren şirketlerde rekabete aykırı bir durum olup olmadığını denetleme yetkisi AB Komisyonu’nda. Komisyon, incelemede rekabete aykırı durum tespit ederse yüksek para cezaları uyguluyor.

Temyize götürecek

Google, AB Komisyonu’nun kararını temyize götüreceğini açıkladı. Rekor cezanın ardından bir açıklama yapan Google, “Android herkes için daha fazla seçenek yarattı, daha az değil” yorumunu paylaştı.