Dünya ‘AB hiçbir üyeyi kovmayacak’

‘AB hiçbir üyeyi kovmayacak’

17.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkış sürecine ilişkin belirsizlik sürerken, AB’den ılımlı mesajlar geldi. Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker, AB’nin hiçbir üyesini çıkarmayı düşünmediğini belirtirken, Avrupa Konseyi Başkanı Tusk da, “Brexit’ten geri dönüş hâlâ mümkün” dedi

‘AB hiçbir üyeyi kovmayacak’

Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılışını değerlendiren Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, AB’nin hiçbir üyesini üyelikten çıkarmayacağını söyledi. Fransa’nın Strasbourg kentinde konuşan Juncker, AB’nin anlaşmasız bir Brexit’e hazır olduğunu ancak bu durumun birliğin faydasına olmayacağını söyledi. Juncker, Brexit’in 31 Ekim tarihinden sonra bir kez daha ertelenmeyeceğini düşündüğünü söyledi ve Birleşik Krallık’ın bu tarihe kadar bir anlaşma üzerinde uzlaşmasını tercih edeceğini ekledi. Juncker ayrıca, Birleşik Krallık’ın yeni bir referandumla Avrupa Birliği’nden ayrılma planını iptal etme olasılığının Avrupa Birliği’nde değerlendirilmediğini de sözlerine ekledi. Birleşik Krallık’ın Brexit çıkmazından kurtulmak için yeterli zamanı olduğunu da vurgulayan Juncker, “Brexit’in ne zaman gerçekeleşeceği Londra’nın ellerinde” dedi.

Haberin Devamı

‘Vazgeçebilirler...’

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk da, İngiltere’nin AB’den ayrılmaktan vazgeçmesinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Tusk, siyasileri de İngiltere’yi aceleye getirilmiş bir Brexit’e itecek zorlu müzakerelerden kaçınmaları konusunda uyardı.

‘AB hiçbir üyeyi kovmayacak’

Geçen hafta düzenlenen Brexit konulu AB Liderler Zirvesi’nin değerlendirmesini yapan Tusk, bir liderin zirvede söylediği “İngiltere’nin AB’den ayrılma sürecinden dönüşün mümkün olmadığı ve bunun hayalinin kurulmaması gerektiği” ifadelerine atıfta bulunarak, “Tarihimizde geldiğimiz bu zorlu noktada hayalperestlere ve hayallere ihtiyacımız var. Kaderciliğe boyun eğemeyiz. En azından ben daha iyi ve birlik halinde bir Avrupa’nın hayalini kurmaktan vazgeçmeyeceğim” ifadelerini kullandı. Kendisi de dahil, herkesin Brexit sürecinden yorgun düştüğünü ve bunun anlaşılabilir olduğunu söyleyen Tusk, “Ancak yorgun düşmüş olmamız ‘Hadi bir an önce şu işi bitirelim’ dememiz için bir bahane değil” ifadelerini kullandı.
İngiltere’ye sunulan 31 Ekim’e kadar esnek erteleme seçeneğine de değinen Tusk, “Birleşik Krallık’ın bu sürede ayrılık anlaşmasını onaylayabileceğine ya da Brexit kararını tekrar gözden geçirebileceğine” işaret etti. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise, İngiltere’nin Ekim ayına dek “ne istediğine kadar vermesi gerektiğini” söyledi. “Financial Times” gazetesine konuşan Maas, “Bir kez daha sürecin uzatılması, sonuç olarak AB’de kalmak istedikleri sinyalini verecektir” dedi.

Haberin Devamı

İngiltere Başbakanı Therasa May’in Brexit anlaşmasının Mayıs ayı sonunda düzenlenecek Avrupa Parlamentosu seçimlerinden önce onaylanacağını umduğunu söyleyen Maas, “AB’den ayrılma isteğine karşın seçimlere katılmanın tuhaf olacağını” savundu.