Dünya AB ile Türk tipi ilişki önerisi

AB ile Türk tipi ilişki önerisi

27.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İngiltere’de, ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn, ülkesinin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasının (Brexit) ardından Gümrük Birliği’nde kalması gerektiğini belirtti.

AB ile Türk tipi ilişki önerisi

Corbyn, İngiltere’deki Coventry Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, İngiltere Başbakanı Theresa May ve May liderliğindeki Muhafazakar Parti hükümetini “ülkeyi bölmek” ve “kara günlerde bırakmakla” suçladı. Corbyn, “AB ile yapılacak anlaşma ne olursa olsun, insanların yaşam standartları ve işlerine öncelik verilmesi gerektiğini” dile getirdi.

Türkiye, İsviçre veya Norveç gibi ülkelerin, AB üyesi olmadan Birlik ile yakın ilişki içerisinde olduğuna işaret eden Corbyn, “Britanya da kendisine özel bir ilişki kurmalıdır” ifadesini kullandı. Corbyn, Brexit’in ardından mevcut haklar ile standartlar temelinde, gümrük vergisiz erişim de dahil olmak üzere ortak pazarla yeni ve güçlü bir ilişki kurulmasını savunduklarını vurguladı.

Nihai anlaşma arayışı

Corbyn, “İşçi Partisi, Avrupa pazarlarına tam erişim imkanı sağlayan ve ortak pazar ile Gümrük Birliği’nin faydalarını koruyan nihai bir anlaşma arayışında. Uzun süredir Gümrük Birliği’nin nihai anlaşma için uygun bir seçenek olduğunu savunuyoruz. Dolayısıyla İşçi Partisi, yeni bir İngiltere-AB Gümrük Birliği Anlaşması sağlamak için çalışacak” değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan İngiltere Başbakanlığı, adanın, Gümrük Birliği’ne katılmayacağı açıklamasında bulundu.

İngiltere, Haziran 2016’daki referandumla yüzde 48’e karşı yüzde 52 oyla Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı almıştı.