Dünya AB, Katalonya'ya arabuluculuk kapısını kapattı

AB, Katalonya'ya arabuluculuk kapısını kapattı

20.10.2017 - 09:06 | Son Güncellenme:

Liderler zirvesinin ilk gününden İspanya-Katalonya krizinde arabulucuk yapılmayacağı sonucu çıktı. AB Konseyi Başkanı Tusk, "İspanya'daki durumun endişe verici olduğunu saklamaya gerek yok ancak benim, AB Konseyi ve üye devletlerin bu konudaki pozisyonlarımız net. Bir tür arabuluculuk, uluslararası insiyatif veya eylem için bir alan bulunmuyor" dedi.

AB, Katalonyaya arabuluculuk kapısını kapattı

Avrupa Birliği (AB), bağımsızlık referandumuna giden Katalonya için pozisyonunu resmen duyurdu.

Haberin Devamı

Brüksel'deki AB liderler zirvesinin ilk günü sona ererken kameraların karşısına geçen AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Tusk, Katalonya krizinde AB'nin arabuluculuk rolünü üstlenmeyeceğini bir kez net bir şekilde vurguladı:

"İspanya’da durumun endişe verici olduğu görülüyor. Ancak Avrupa Birliği kurumlarının ve üye ülkelerin konu ile ilgili tutumu açık ve net. Herhangi arabuluculuk rolüne, inisiyatife veya uluslararası eyleme yer yok."

AB liderlerinin bu konuyu ele alması için bir sebep bulunmadığını aktaran Tusk, "İspanya'daki durum gündemimizde değil. Hepimizin konuya ilişkin değerlendirmesi var ancak resmi olarak konuşacak olursak, AB'nin müdahalesi için bir alan yoktur" dedi.

Haberin Devamı

Katalonya lideri Carles Puigdemont, Madrid yönetimiyle yaşadıkları sorunun çözümü için uluslararası arabuluculuk istiyor.

1 Ekim'deki gerçekleşen referandumun ardından Katalonya yönetimi bağımsızlık bildirgesini imzaladı ancak bağımsızlığın ilanı halen muallakta. Net bir yanıt isteyen Madrid yönetimi, dün Katalonya'nın özerkliğinin iptal edileceğini resmen duyurmuştu.

Yazarlar