Siyaset ‘ABD çekilmeyi TSK ile eşgüdümle yapmalı’

‘ABD çekilmeyi TSK ile eşgüdümle yapmalı’

24.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Suriye’deki duruma ilişkin olarak El Cezire haber sitesine makale yazdı.

‘ABD çekilmeyi TSK ile eşgüdümle yapmalı’

Altun, makalesinde Suriye iç savaşının Obama yönetiminin 2015’te DAEŞ’le mücadelede YPG’yi taşeron olarak kullanma kararından itibaren Türkiye-ABD ilişkilerinde temel anlaşmazlık alanı olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

‘Trump itham ediliyor’

Altun, Washington’un Türkiye’ye doğrudan tehdit oluşturan bu örgütü eğitip donatarak NATO müttefikinin güvenlik endişelerini ciddiye almadığı mesajını verdiğini belirtti. Altun, Trump’ın Amerikan askerlerini Suriye’den çekme ve ülkesinin YPG terör örgütüyle işbirliğini sonlandırma kararının Türkiye tarafından memnuniyetle karşılandığını kaydetti.

“Öte yandan Trump yönetiminin kimi kesimler tarafından büyük bir hata yapmakla itham edildiğini görüyoruz. Trump yönetiminin Suriye’den çekilme kararına yönelik eleştiriler, üç temel yanılgının üzerine inşa ediliyor” diyen Altun, bunlardan ilkinin YPG’nin, Suriye’nin kuzeydoğusunda her zaman hakim güç olduğu yanılgısı olduğu, ikincisinin gerçeği yansıtmayan Türkiye’nin, ABD askerlerinin çekilmesiyle bölgede Kürtleri katledeceği yanılgısı olduğunu, son olarak Ankara’nın haksız bir şekilde saldırgan bir tutum içindeymiş gibi tasvir edildiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Bölgede yaşanan son gelişmelere de değinen Altun, şöyle devam etti: “Geçtiğimiz hafta dört Amerikan vatandaşı, DEAŞ’ın üstlendiği bir intihar saldırısı sonucunda Münbiç’te hayatını kaybetti.

YPG unsurları, McGurk’ün de aralarında bulunduğu ABD’li yetkililer tarafından verilen taahhütlere rağmen bu bölgeden çekilmeyi reddediyor. ABD, Suriye’deki durumu kontrol altına almak için birkaç adım atmalıdır: Türkiye ile birlikte çalışarak Münbiç yol haritasının daha fazla gecikmeden hayata geçirilmesini sağlamalı, Amerikan güçlerinin çekilmesini Türk Silahlı Kuvvetleri ile eşgüdüm içerisinde yapmalı ve Türkiye’nin terörden etkilenen yerlerde istikrarı sağlama ve yeniden inşa faaliyetlerini desteklemelidir.”