Dünya ABD’den İran’a 12 şart geldi

ABD’den İran’a 12 şart geldi

22.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran’la yapılan nükleer anlaşmadan ülkesini çıkarmasının ardından, bu anlaşmanın devamı için Avrupa ülkeleri ve diğer imzacıların çabaları sürerken, ABD’den yeni hamle geldi.

ABD’den İran’a 12 şart geldi

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, dün yaptığı açıklamayla ülkesinin anlaşmadan çekilme sonrasında izleyeceği İran stratejisini açıkladı. Washington’da konuşan Pompeo, Tahran’la “yeni anlaşmaya” varmak için “12 şart” sıraladı. Pompeo, “Bu şartların yerine getirilmemesi halinde, İran rejimine eşi benzeri görülmemiş mali baskı uygulayacağız. Tahran’daki liderlerin, bizim ciddiyetimize dair en ufak şüpheleri olmasın” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Rejimin, kendisi ve halkı için seçtiği yoldan çıkıp rotasını değiştirmemesi halinde, ABD’nin uyguladığı yaptırımlar altında çektiği ızdırabın çok daha acı verici olacağını savunan Pompeo, şöyle devam etti:

‘Kaynağı kalmayacak’

“ABD, İran’la ilgili yaptırımlarını ilerletiyor. Tamamlandıklarında bunlar, tarihteki en güçlü yaptırımlar olacak. Tüm güçleriyle yürürlüğe girdiğinde İran bir tercih yapmak zorunda kalacak: Ya içeride ekonomisini yaşam destek ünitesine bağlı tutabilmek için uğraşacak ya da milli servetini yurtdışı operasyonlarına harcamaya devam edecek. Ama her ikisini birden yapmak için kaynağı olmayacak.” Açıkladıkları stratejiye bölgedeki ve dünya çapındaki en önemli müttefiklerinin desteğini beklediklerini belirten Pompeo, “ABD yaptırımlarını ihlal edecek şekilde İran’la iş yapan Avrupalı şirketlerden hesap soracağız” dedi.

Haberin Devamı

İŞTE POMPEO'NUN ŞARTLARI

Pompeo, yeni bir anlaşma müzakere edeceklerini vurgularken bunun için 12 “temel şart” açıkladı. Bu şartlar arasında İran’ın “uranyum zenginleştirmeyi durdurması” ve plütonyum ön işleme faaliyetine asla başlamamasının yanı sıra “ülke çapındaki tüm nükleer tesislerine kayıtsız şartsız giriş imkânı sunması”, “balistik füze programını durdurması” bulunuyor. Pompeo ayrıca İran’ın “tüm ABD vatandaşlarını” serbest bırakması, Yemen’den Afganistan’a, Lübnan’dan Suriye’ye bölgesel müdahalelerine son vermesi, Suriye’deki “tüm güçlerini geri çekmesi” ve İsrail’i tehdit etmeyi durdurması gerektiğini söyledi.